Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mikor és hogyan méregtelenítsünk koronavírus-járvány idején?

default user icon
MME
A tavasz a megújulás ideje, és az egészségükre gondosan odafigyelők számára a méregtelenítés időszaka. Mindeközben a mostani helyzetben az immunrendszer folyamatos erősítéséről sem tanácsos megfeledkezni. Vajon mikor érdemes belekezdeni a várva várt tisztítókúrába?

Szakértőnk, dr. Faragó Csilla belgyógyász, természetgyógyász szerint az idei év sok szempontból kivételes a pandémia miatt, és sajnos még korántsem mondható el, hogy a koronavírus-járvány lecsengőben lenne. Ezért a szokásos téli végi immunerősítést célszerű április végéig meghosszabbítani.

Reményeink szerint nagyjából addigra várható egyfajta tendencionális lecsengése a mostani hullámnak, már csak amiatt is, hogy a fokozatos melegedés nem kedvez a vírusoknak. Az immunrendszer erősítéséhez továbbra is megfelelő munícióra van szükség, és úgy gondolom, hogy vitaminokkal, gyógyteákkal és étrend-kiegészítőkkel egyaránt célszerű megtámogatni a szervezet védekezőrendszerét.

Hét csodálatos gyógynövény

A leghatékonyabb immunerősítő tea az egyik perui fa kérgéből készülő lapacho tea. A jótékony hatás eléréséhez főzd legalább 10-15 percig, azután még 10 percig hagyd állni lefedve, mielőtt leszűrnéd, és a nap folyamán kortyolgatva érdemes elfogyasztani. Fontos immunerősítőnek minősül a fagyöngy is, amit szigorúan áztatni kell, vagyis soha ne főzz belőle forró teát, mert a hő hatására fő hatóanyaga, a viszkotoxin tönkremegy. Forrázás helyett 2-3 tk szárított növényt áztass be éjszakára 500 ml 60 fokos vízbe, majd reggel szűrd le, és meglangyosítva fogyaszd, lehetőleg ízesítés nélkül. Kúraszerűen alkalmazd!

A kifejezetten vírusirtó hatással bíró bodorrózsa-kivonat az utóbbi időszak „felfedezettje”. Ne feledkezz meg az immunerősítésben jeleskedő, már jól ismert, ötféle vitamint és tizennégyféle nyomelemet tartalmazó homoktövisről sem, amiből ma már nagyon jó minőségű termelői készítmények kaphatók.

A kakukkfű rendkívül értékes illóolajaival véd a kórokozók ellen, de sokan esküsznek például a grépfrútmag-kivonat baktérium- és vírusölő hatására, illetve az általános immunerősítőként számom tartott bíbor kasvirágra, amely szintén fogyasztható többféle formában.

Almából sosem elég!

A legmagasabb C-vitamin-tartalommal vitathatatlanul a népszerű déligyümölcsök (narancs, mandarin stb.) bírnak, no meg a gránátalma, ami antioxidánsként a szupergyümölcsök közé tartozik. Mindennap egy alma az orvost távol tartja – tartja a mondás, melynek igazságtartalmát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egyik legnépszerűbb és a család minden tagja által szívesen fogyasztott gyümölcsünk a benne rejlő C-vitaminnak köszönhetően kifogástalan immunerősítő. Emellett nagyszerű A- és B-vitamin-forrás is, plusz sok folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot és ként tartalmaz.

Terítéken a szuperzöldségek

A tavaszi időszak kedvenc idényzöldségei az immunerősítés alappilléreként kiemelkedően egészséges csemegék is. A cékla kiváló antioxidáns és vértisztító, nagy mennyiségben találhatóak benne értékes vitaminok (különösen gazdag C- és B-vitaminokban) és ásványi anyagok, amelyek akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyers formában (pl. préselt lé) fogyasztjuk a zöldséget. A brokkoli szintén nagyon sokféle nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, emellett kiváló C-vitamin-forrás. Illeszd be étrendedbe minél gyakrabban! A hagymaféléket legjobb nyersen enni, de kiváló tea is készíthető belőlük, amely jó szolgálatot tesz meghűlés esetén. A legtöbb pozitív élettani hatással bíró fokhagyma természetes antibiotikumként hatásos védelmet nyújt a kórokozókkal szemben. Antioxidáns összetevőinek köszönhetően karbantartja a szervezet védekezőrendszerét.

Mikor méregtelenítsünk?

Az immunerősítés és a méregtelenítés nem feltétlenül egymást erősítő folyamatok, ezért nem célszerű párhuzamosan végezni a kettőt, hacsak nem egészségügyi okból, például valamilyen terápiás sorozatban szükséges egyszerre erősíteni a szervezetet, és megtisztítani a felhalmozódott méreganyagoktól. Dr. Faragó Csilla elmondása szerint a jól végzett méregtelenítés „fáj”, ráadásul nem feltétlenül csak fizikailag veszi igénybe az embert: a tisztítókúrával járó fáradékonyságot nem lehet megúszni. Többek között ezért ajánlatos hetente háromszor májvédő teakeveréket fogyasztani, mert így megfelelően előkészítheti a terepet a méregtelenítéshez, és ezzel is támogathatod a salakanyagok kiürítésének oroszlánrészét végző máj munkáját. Mivel a hatékony és megfelelő méregtelenítésben a vesék mindig segítik a máj és a nyirokrendszer munkáját, a májvédő tea mellett érdemes hetente egyszer vesetisztító teakeveréket is inni, hogy folyamatosan támogasd a méregtelenítés során igénybe vett szerv működését. Ha rendszeresen fogyasztod az említett teákat, akkor egy szelídebb, háromhetes tavaszi méregtelenítés csodákat művelhet a szervezetével.

Tisztítókúra huminsavval

A huminsav különleges tulajdonságainak köszönhetően rendkívül hatékony méregtelenítő, megköti a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat, nehézfémeket, és segít abban, hogy minél gyorsabban megszabaduljon ezektől. Optimális választás akkor is, ha valamilyen emésztési problémával küzdesz. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket, így fogyasztásával újra feltöltheted szervezeted a méregtelenítés során kiürült ásványianyag- és nyomelem-raktárait. 

A sokoldalú alga

Magas ásványianyag-, nyomelem- és vitamintartalmának köszönhetően rendkívül egészséges, és ma már nagyon sokféle formában (pl. por, tabletta) kapható. Számos előnyös tulajdonságának egyike, hogy segíti a salaktalanítást és a nehézfémek kiválasztását. Emellett gyorsítja a szöveti regenerációt, serkenti a szövetek oxigénfelvételét, a sejtépítést, javítja a sejtanyagcserét, továbbá vértisztító hatású, tehát több szempontból optimális egy tavaszi méregtelenítéshez. Az algakészítményekkel történő háromhetes salaktalanítást kiegészítheti például gyermekláncfű-, mezeizsurló- vagy csalánteakúrával is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss