Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Miért igyunk tejet?

A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) tartalmaznak, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van.

Egy pohár zsírszegény tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – mivel éppen az alacsony kálciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik igen fontos kockázati tényezője.

A szervezet első számú kálciumforrása a tej. Mivel szervezetünk nem termel kálciumot, a szükséges napi 1000-1200 milligram bevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk. Erre a tej a legideálisabb, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.

A tejben optimális és jól emészthető formában található meg a fehérje, a tejzsír, a tejcukor, a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin, az A-, B1-, B2- és B12-vitamin, a foszfor, a magnézium és a cink.

A tej fogyasztása az alvászavar elleni is hatékony, mivel magas az alváshormon, melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális „gyógy” tej is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését.

Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri problémák miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásának kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.

Egy 22 éven át tartó japán vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a tejivóknál ötven százalékkal kevesebb az agyvérzés, de emellett pozitívan hat a vérnyomás csökkentésére, és a HDL- azaz a jó koleszterin szint növelésére is.

A jelenlegi, átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az ideális mennyiség a napi a fél liter tej, vagy azzal egyenértékű
tejtermék elfogyasztása lenne.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a tejet fogyasztó gyerekek 40 százalékkal kisebb eséllyel lesznek felnőttkorukban bélrákosok, s az 55 évnél idősebb nők esetében 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő, mint a kalciumot fogyasztó vizsgált csoport esetében. Akiknek tejcukor érzékenységük van, azoknak érdemes alternatív megoldásokban gondolkodni. A legtöbb tejtermék már laktózmentes változatban is megtalálható a boltok polcain, így laktózérzékenység esetén sem kell lemondani a tejtermékek pozitív élettani hatásairól. Enyhébb intolerancia esetén megpróbálhatják a savanyított, fermentált termékeket (joghurt, kefir, aludttej), amelyekben a tejcukor egy része lebomlik a fermentálás során. Érdemes kipróbálni a keménysajtokat is, ezekben ugyanis még a tejnél is magasabb arányban található meg az értékes kalcium, Mindezeken túl lehetőség van a szakorvos által felírt enzim készítmény használatára is, amely a tejhez hozzáadva lebontja a tejcukrot még a bögrében, elfogyasztás előtt.

Még több információ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss