A cink az egyik legfontosabb nyomelem a szervezetünkben, amely minden egyes sejtünkben jelen van. Kulcsszerepe van az immunrendszer erősítésében, javítja az anyagcserét, és kb. száz létfontosságú enzim termelődéséhez-működéséhez szükséges.
Mivel ásványi anyagról (egy fémről) van szó, a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért élelmiszerekkel vagy táplálékkiegészítőkkel vihetjük be a szervezetünkbe. A magas cinktartalmú ételek közé tartoznak a fehérjékben gazdag termékek, mint például a húsok, a tejtermékek, a magvak, a diófélék és a hüvelyesek. Változatos étrendet követve egy átlagos felnőtt elegendő cinkhez jut. (Gyermekeknek napi 3-10 milligramm, felnőtteknek napi 15 milligramm bevitelére van szükségük az egészség megőrzéséhez.) Összegyűjtöttük, miért fontos, hogy figyeljünk a cinkbevitelre!
1. segít fenntartani az egészséges immunrendszert
A cink segíti a kulcsfontosságú T-sejtek fejlődését, amelyek segítenek a leküzdeni a gyulladásokat, illetve elpusztítják a beteg sejteket. Alapvetően tehát a cinkhiány veszélyezteti a természetes immunvédelmet és így fogékonyabbá válunk a betegségekre.
2. Stabilan tartja a vércukorszintet
Az inzulin a vércukorszint szabályozásáért felelős hormon, az a rendszer, amely az ételt energiává alakítja, amelyet aztán a szervezet felhasználhat. A cink fontos szerepet játszik az inzulintermelésben, tárolásban és felhasználásban, ami azt jelenti, hogy közvetve szerepet játszik a vércukor szinten tartásában. A sejtjeink inzulinra adott válaszát inzulinválasznak hívjuk, és ha az étrendünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, az inzulinválasz csökken, és a vércukorszint stabilizálása egyre nehezebbé válik.
3. segíti a szervezet gyógyulását
A cink kölcsönhatásba lép a vérlemezkékkel, hogy segítse a véralvadást, ezért a megfelelő mennyiségű cink létfontosságú a kisebb sebek, karcolások, vágások gyors gyógyulásához. A sebregenerálódás személyenként változik, így nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi idő kell a gyógyuláshoz, de ha azt tapasztaljuk, hogy most több idő, míg behegednek a sebeink, mint korábban, akkor a cinkhiány lehet a bűnös.
4. Támogatja a zavartalan emésztést
A szervezet nem tudja megemészteni az ételt és nem tudja megfelelően felvenni a tápanyagokat cink nélkül. Tünetei lehetnek az émelygés, a hányás vagy a hasmenés.
5. Kulcsfontosságú az ízérzékeléshez
A cink kulcsfontosságú a jól működő ízérzékeléshez, ugyanis a cink a gustin nevű fehérjével együtt közvetlenül vesz részt az ízérzékelés kialakításában, kettejük kapcsolata szükséges az ízérzékelés megfelelő működéshez. A cink és az ízérzékelés közti kapcsolat miatt – illetve mivel az ízlelés és a szaglás oly szorosan kapcsolódik egymáshoz – a csökkent ízérzékelés és szaglás a cinkhiány gyakori tünete.
6. Segít koncentrálni
Egyre inkább úgy tűnik, hogy viselkedésbeli változások figyelhetők meg azoknál az embereknél, akik cinkhiányos állapotban elkezdtek cinkben gazdag ételeket enni. A kísérletben résztvevők több ideig tudtak nyugton ülni és figyelni, mint előtte.
7. Élénkíti az anyagcserét.
A cink segít a fehérje- , a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, így ha csökken a szervezetben a cink mennyisége, az anyagcsere is lelassul.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- EZEKET EGYE A GYEREK, HA FELTURBÓZNÁD AZ IMMUNRENDSZERÉT!>>>
- 5 IMMUNERŐSÍTŐ SZUPERÉTEL AZ ŐSZI MEGFÁZÁS ELLEN>>>
- 8 KIADÓS SALÁTA ŐSZRE, AMIVEL FELTURBÓZHATOD AZ IMMUNRENDSZEREDET>>>
7. Éénkíti az anyagcserét.
A cink segít a fehérje- , a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, így ha csökken a szervezetben a cink mennyisége, az anyagcsere is lelassul.
Mik a cinkhiány tünetei?
A cinkhiány az egész testet érintheti, a csontoktól az emésztőrendszerig, a reproduktív szervektől a központi idegrendszerig és az immunrendszerig. Általános tünetek:
Csökkent ízérzékelés és szaglás
Étvágytalanság
Töredezett köröm
Depresszió
Gyakori megfázások és fertőzések
Növekedési zavar gyermekeknél