Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 ok, amiért figyelni kell a megfelelő cinkbevitelre

default user icon
MME
A cink elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez, mégsem tudjuk pontosan, miért fontos, hogy a szükséges mennyiséghez hozzájussunk. Íme, a kedvező élettani hatásai!

A cink az egyik legfontosabb nyomelem a szervezetünkben, amely minden egyes sejtünkben jelen van. Kulcsszerepe van az immunrendszer erősítésében, javítja az anyagcserét, és kb. száz létfontosságú enzim termelődéséhez-működéséhez szükséges.

Mivel ásványi anyagról (egy fémről) van szó, a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért élelmiszerekkel vagy táplálékkiegészítőkkel vihetjük be a szervezetünkbe. A magas cinktartalmú ételek közé tartoznak a fehérjékben gazdag termékek, mint például a húsok, a tejtermékek, a magvak, a diófélék és a hüvelyesek. Változatos étrendet követve egy átlagos felnőtt elegendő cinkhez jut. (Gyermekeknek napi 3-10 milligramm, felnőtteknek napi 15 milligramm bevitelére van szükségük az egészség megőrzéséhez.) Összegyűjtöttük, miért fontos, hogy figyeljünk a cinkbevitelre!

 1. segít fenntartani az egészséges immunrendszert

A cink segíti a kulcsfontosságú T-sejtek fejlődését, amelyek segítenek a leküzdeni a gyulladásokat, illetve elpusztítják a beteg sejteket. Alapvetően tehát a cinkhiány veszélyezteti a természetes immunvédelmet és így fogékonyabbá válunk a betegségekre.

2. Stabilan tartja a vércukorszintet

Az inzulin a vércukorszint szabályozásáért felelős hormon, az a rendszer, amely az ételt energiává alakítja, amelyet aztán a szervezet felhasználhat. A cink fontos szerepet játszik az inzulintermelésben, tárolásban és felhasználásban, ami azt jelenti, hogy közvetve szerepet játszik a vércukor szinten tartásában. A sejtjeink inzulinra adott válaszát inzulinválasznak hívjuk, és ha az étrendünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, az inzulinválasz csökken, és a vércukorszint stabilizálása egyre nehezebbé válik.

3. segíti a szervezet gyógyulását

A cink kölcsönhatásba lép a vérlemezkékkel, hogy segítse a véralvadást, ezért a megfelelő mennyiségű cink létfontosságú a kisebb sebek, karcolások, vágások gyors gyógyulásához. A sebregenerálódás személyenként változik, így nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi idő kell a gyógyuláshoz, de ha azt tapasztaljuk, hogy most több idő, míg behegednek a sebeink,  mint korábban, akkor a cinkhiány lehet a bűnös.

4. Támogatja a zavartalan emésztést

A szervezet nem tudja megemészteni az ételt és nem tudja megfelelően felvenni a tápanyagokat cink nélkül. Tünetei lehetnek az émelygés, a hányás vagy a hasmenés.

5. Kulcsfontosságú az ízérzékeléshez

A cink kulcsfontosságú a jól működő ízérzékeléshez, ugyanis a cink a gustin nevű fehérjével együtt közvetlenül vesz részt az ízérzékelés kialakításában, kettejük kapcsolata szükséges az ízérzékelés megfelelő működéshez. A cink és az ízérzékelés közti kapcsolat miatt – illetve mivel az ízlelés és a szaglás oly szorosan kapcsolódik egymáshoz – a csökkent ízérzékelés és szaglás a cinkhiány gyakori tünete.

6. Segít koncentrálni

Egyre inkább úgy tűnik, hogy viselkedésbeli változások figyelhetők meg azoknál az embereknél, akik cinkhiányos állapotban elkezdtek cinkben gazdag ételeket enni. A kísérletben résztvevők több ideig tudtak nyugton ülni és figyelni, mint előtte.

7. Élénkíti az anyagcserét.

A cink segít a fehérje- , a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, így ha csökken a szervezetben a cink mennyisége, az anyagcsere is lelassul.


(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 


7. Éénkíti az anyagcserét.

A cink segít a fehérje- , a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, így ha csökken a szervezetben a cink mennyisége, az anyagcsere is lelassul.

 
Mik a cinkhiány tünetei?

 

A cinkhiány az egész testet érintheti, a csontoktól az emésztőrendszerig, a reproduktív szervektől a központi idegrendszerig és az immunrendszerig. Általános tünetek:

 


Csökkent ízérzékelés és szaglás

Étvágytalanság

Töredezett köröm

Depresszió

Gyakori megfázások és fertőzések

Növekedési zavar gyermekeknél

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss