Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt főzi reggelire a családjának Gáspár Bea

default user icon
MME
Országos, ismeretterjesztő iskolai programot indít a Tojásszövetség. A rEGGelem nevet viselő általános iskolai program az egészséges reggelizés és a teljes értékű tojásos reggeli fontosságára hívja fel a figyelmet játékos, a felsősök számára is fogyasztható formában. A munkát Gáspár Bea gasztroblogger, a Konyhafőnök VIP egykori nyertese is segíti.

A magyar iskolás korú gyerekek több mint fele nem minden nap reggelizik, egyértelműen a vacsora a legfontosabb étkezés számukra - derül ki a TÉT Platform 2016-ban végzett felméréséből. Ezen a tendencián változtatna a Tojásszövetség, így 2019 májusában elindítja a rEGGelem programját: ennek keretében 15 magyar általános iskolába látogat el ingyenes, egészségtudatosító előadásával, a mai kor tinédzsereire szabva, az Itt és Most Improvizációs Társulat segítségével.

"Hiszünk abban, hogy az improvizáció jobb, mint bármilyen szakmai sulykolás a témáról, mert ez az iskolást is bevonja az előadásba és élményt nyújt a gyerekeknek. A program játékos interaktív stílusban beszél a gyerekeknek az egészséges reggelizés fontosságáról, és felhívja a figyelmüket a teljes értékű reggeli, benne a tojás jótékony hatásaira" - mondta el Pákozd Gergely a Magyar Tojásszövetség alelnöke.

Gáspár Bea pofonegyszerű buggyantott tojása

A Tojásszövetség egész éven át tartó tájékoztató programját Gáspár Bea, gasztroblogger, a Konyhafőnök VIP egykori győzetese is segíti, aki elmondta: tudja, milyen nehéz reggelente a családot asztalhoz ültetni, de kénytelenek vagyunk, ha azt akarjuk, hogy ebédig bírják a gyűrődést.

"Muszáj, hogy megetessük őket reggel, mert ha azt mondjuk nekik, hogy tessék itt van pénz, vegyél magadnak valamit az iskolai büfében, közel sem biztos, hogy olyasmit vesznek, ami tápértékben megfelelő számukra" - mondta Bea, hozzátéve, hogy szerinte a tojásból készített reggeliknél nincs egyszerűbb és egészségesebb étel.

"Miután felébresztem a lányokat - vagyis, miután először szólok nekik, amit még vagy három követ -, bátran kalkulálhatok még egy jó fél órával, mire kijönnek a szobából. Addig bőven van idő elkészíteni egy tojásos reggelit, sőt akár kettőt is - hiszen van, aki diétázik a családban: Győzőnek, például csak fehérjéből készítem a rántottát, a többieknek pedig a hagyományos recept szerint."

Ezután elkészítette az egyik kedvencét, a buggyantott tojást, ami szerinte „pofonegyszerű” - főleg tyúktojásból, mert amikor a Konyhafőnök VIP-ban ezt az ételt fürjtojásból kellett elkészíteni, azzal többeknek meggyűlt a baja.

„Reggeli nélkül elindulni olyan, mintha meztelenül lépnénk ki az utcára”

Bencze Mária dietetikus szerint, a nevelést a szülőkkel kell kezdeni, ők kell, hogy jó példát mutassanak. „Legyen természetes a gyerekeknek, éppen úgy, ahogy kikelnek az ágyból, hogy reggeli nélkül nem indulnak el. Reggeli nélkül elindulni olyan, mintha meztelenül lépnénk ki az utcára.”

És hogy miért fontos a teljesértékű reggeli?

"Éjszaka ugyan pihenünk, de van energiafelhasználásunk, ugyanúgy lélegzünk, dobog a szívünk, tehát, ha felkelünk, tápanyagra van szükségünk, hiszen a sejtjeink ettől tudnak működni. Aki nem reggelizik, az hiába várja a testétől, hogy rendben működjön: egy versenyautónak is minőségi üzemanyagra van szüksége, hogy időben beérjen a célba. Lehet bele rossz minőségű üzemanyagot is tenni, de akkor vagy sokkal lassabban ér a célba, vagy be sem ér" - magyarázta el a szakember.

Természetesen az is fontos, hogy a felnőttek is teljesértékű reggelit fogyasszanak, ám a gyerekeket még markánsabban befolyásolja, ha reggeli nélkül indulnak el otthonról: ingerlékenyebbek, kevésbé tudnak koncentrálni, és ilyenformán teljesíteni is. A tojás pedig azért tökéletes reggeli, mert fehérjére mindennap szüksége van a szervezetnek, és tojással változatosan be tudjuk vinni a megfelelő minőségű fehérjét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss