Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért egészséges a sertéshús!

A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. 

A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, fontos zsír-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrásunk. A sovány sertéshús (például karaj) rendkívül egészséges, mert zsír és koleszterin tartalma alacsony.

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek.

Egy egység például:

⦁ 10 dkg sovány sertéshús, baromfi, marha, borjú (nyers tömeg)
⦁ 5 dkg sovány felvágott
⦁ 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott

A húsok kellő arányban tartalmaznak esszenciális, tehát olyan aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

A vöröshúsok, mint amilyen a sertéshús is, a benne található kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyeri el vörös színét. Minél vörösebb tehát a hús, annál több a vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában van kiemelkedő szerepe.

A húsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12). A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert pl a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a B1-vitamin tartalma. A húsokban megfelelő arányban található nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában. 

A sertéshús ásványianyag-tartalma:

 

Ezek is érdekelhetnek