Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mielőtt élelmiszerboltba vásárolnál, ezekre a dolgokra figyelj oda!

A koronavírus-járvány után még kiemeltebben fontos az élelmiszerboltok fokozottan higiénikus működése. Szerencsére javarészt pozitívak a tapasztalatok, de akadhatnak kivételek is. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

A bajárat

Be sem kell menni a boltba, már a bejárat környéke is sokat elárulhat a bent uralkodó körülményekről. Ha az ajtó körüli rész, az üzlet előtti járdafront, vagy padlózat koszos, illetve foltos és büdös, az nem sok jót vetít előre.

Óvintézkedések

A veszélyhelyzetre való tekintettel a legtöbb bolt igyekszik különböző óvintézkedéseket tenni a vásárlóik és dolgozóik biztonsága érdekében. Ilyen például a plexifal a pénztárak előtt, a biztonságos távolságot jelző padlómatricák, a bolt különböző részein kihelyezett kézfertőtlenítők, vagy kesztyűk. Ha ezek közül egyet sem látunk, az arra engedhet következtetni, hogy az adott boltot nem foglalkoztatja eléggé az emberek biztonsága.

A szabályok betartása és betartatása

A boltokban kötelező maszkot, vagy kendőt viselni. Érdemes megfigyelni, hogy ezt mennyire tartják be az ott dolgozók. Azzal is jó tisztában lenni, hogy a vásárlókkal mennyire tartatják be ezt a szabályt. Esetleges hiányosságok esetén kiküldik-e azokat a vevőket, vagy szemet húnynak az előírások előtt. 

Fedetlen pultok

Nem jó jel az sem, ha minden úgy üzemel, mint a járvány kezdete előtt. Ilyen például az önkiszolgáló salátáspultok, melyek működtetése most nagyon nem jó ötlet. Érdemes megfigyelni a csomagolatlan pékáruk körül uralkodó körülményeket is, hiszen ott is elengedhetetlen az elővigyázatosság és a tisztaság. 

Piszkos padló

A koszos, sáros, foltos padló sohasem jelent jót. A padló tisztasága sokat elárul az egész üzlet higiéniájáról, vagy annak hiányáról.

Megkésett takarítás

Az élelmiszerboltokban könnyen előfordulhatnak különböző apróbb balesetek, mint például az, hogy kiszakad egy liszteszacskó, eltörik néhány tojás, vagy kiömlik a tej, az olaj, vagy bármi. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezek milyen gyorsan lesznek feltakarítva. A tempó a vezetőség és a személyzet tisztasághoz való hozzáállásáról is árulkodik.

Szabályozatlan tömeg

Mint tudjuk, a koronavírus-járvány miatt a tömegek jelentős veszélyforrásnak számítanak. Az teljesen érthető, hogy a boltokban hol kevesebben, hol többen vannak, ám a vezetőség feladata és felelőssége, hogy megfékezze a nagyobb tumultus kialakulását. Akár úgy, hogy csak megadott számú vevőt enged az üzletbe, vagy úgy, hogy betartatja a minimum másfél méteres távolságtartást. Ha ez nem történik meg, a bolt nem biztonságos.

A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS ÖSSZES CIKKÜNKET ITT TALÁLOD >>>

5 OK, AMIÉRT FONTOS, HOGY ARCMASZKOT HORDJ JÁRVÁNY IDEJÉN >>>

5 TÉNY A FERTŐTLENÍTÉSRŐL, AMIT MINDENKINEK TUDNIA KELL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss