Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ebben különbözik az indiai koronavírus-mutáció a brit változatától

default user icon
MME
Igaz, Magyarországon az indiai mutáns még nem jelent meg, ám nem kizárt, hogy ez csak idő kérdése. Angliában, az USA-ban és további 21 országban, köztük Svájcban is már azonosították. Na, de mégis mit tudunk róla? Miben különbözik a brit mutációtól? Erre a kérdésekre kerestük a választ.

Még 2020 októberében jelent meg az új variáns Indiában, ahol eddig mindössze 13 mutációt sikerült azonosítani. Ezek közül több elég gyorsan elhalt, kettőben pedig a tüskefehérjét kódoló génszakaszban következtek be változások, melyek egyébként már korábban is ismertek voltak. Most azonban ez a két mutáció egyetlen törzsben, egyszerre jelent meg, ami nem túl biztató.  

Egyelőre még nem jelenthetjük ki, hogy az Indiában tomboló hirtelen megugró még agresszívabb fertőzési hullám az új variáns megjelenéséhez köthető, ám az már biztosnak mondható, hogy az új mutáció hatására a vírus hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket. A laboratóriumi vizsgálatok most mégis arra következtetnek, hogy az indiai variáns nem terjed olyan gyorsan, mint a brit, aminek köszönhetően a fertőzöttek száma gyorsan és jelentősen megugrott több országban is.

A kutatók még azzal sincsenek tisztában, hogy az új vírusmutációnak lesz-e ereje olyan mértékben terjedni, mint a jelenleg domináns brit variánsnak, ugyanis utóbbit még mindig a legnehezebb kiszorítani. Azt viszont több virológus véleménye alapján kijelenthetjük, hogy az indiai mutáns terjedését az oltási stratégia és az átoltottság mértéke, valamint a járványügyi intézkedések betartása is nagy mértékben befolyásolja, hiszen a variánsok kialakulása és az átoltottság között tagadhatatlan az összefüggés.

Tehát minél többet oltunk, annál kevesebb lehetőséget adunk a vírusnak a fertőzésre, és így a replikáció következtében kialakuló variánsok, mutánsok megjelenésére.

Többen is joggal teszik fel a kérdést: hatásosak a jelenlegi vakcinák az indiai mutáns esetében is? Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hivatalos tájékoztatása szerint az indiai dupla mutáns ellen is védelmet nyújthat a Magyarországon használt ötféle vakcina. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem áll fent az újrafertőzés lehetősége, ám a páciens az oltásnak köszönhetően szinte biztos, hogy sokkal könnyebben, enyhébb klinikai tünetekkel vészelheti át.  A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy ugyan a járványadatok javulnak és itthon még nem azonosították ezt a típust, továbbra is elengedhetetlen a védelmi intézkedések betartása.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek