Az Ínyenc magazin legfrissebb számában nemcsak az adventi készülődésé, és a téli, erősítő ételeké a főszerep, hanem az olyan alapételéké is, mint az olasz házi gnocchi. Az ókori Róma katonái a birodalom népeivel is megismertették a ma ismert fogás elődjét. A burgonya európai elterjedését és termesztését megelőző időszakban a gnocchi tésztája lisztből, tojásból és vízből állt, hasonlóan a magyar nokedlihez, amely vélhetőleg innen ered.
A maihoz hasonló burgonyás gnocchit nagyjából az 1880-as évektől készítenek. Bár Olaszországban szinte mindenütt kedvelt fogás, bizonyos tartományokban különösen népszerű. Szardínia szigetén a gnocchi kisebb, erősen bordázott, sáfránnyal ízesített változatát készítik el. Ott legszívesebben paradicsomos bárányraguval szervírozzák.
AMIRE A GNOCCHI KÉSZÍTÉSNÉL FIGYELJ!
- A krumplit süssük meg, és ne főzzük!
- A tésztához adjunk reszelt parmezánt is, a szokásos alapanyagok mellett.
- A formázáshoz használjunk villát!
- Ne főzzük szét a tésztát! Ha feljött a víz tetejére, máris lehet szűrni!
Nézzétek meg videón, hogyan készül a tökéletes gnocchi