Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi a titka? 5 kérdés és válasz a szaftos steakről

A steak több mint egy divatos kifejezés, amellyel a sült hússzeletet illetjük. Vegyük szemügyre közelebbről!
1. Mit nevezünk steaknek?

Eredetileg a hirtelen sütött marhahúst nevezzük így, amely úgynevezett T csont hússzelet. Ezt úgy szeleteli a hentes, hogy a csont egyik oldalán hátszín, a másikon bélszín legyen. Itthon ennek beszerzése igen nehéz feladat, éppen ezért gyakran helyettesítjük könnyebben megvásárolható változatokkal.

2. Miből készül?

Eredetileg marhahúsból (bélszín vagy hátszín), sertésből vagy borjúból.

3. Mi a titka?

A megfelelő hússzelet gondos kiválasztását követően jöhet a pác elkészítése. Nem érdemes túl sok fűszert használni, mert azok elnyomják a hús zamatát. Elég, ha bedörzsöljük olajban elkevert borssal és mustárral, aztán zsírpapírba csomagolva 4-5 napig pihentetjük a hűtőben. Sütés előtt újra sózzuk és borsozzuk meg a szeleteket.

4. Hogyan süssük?

A húst tegyük egy kevés felforrósított olajra, és hirtelen süssünk rá kérget, amely bent tarja az ízeket a szeletben.

5. Hogy szereti?

Rare: Véres a közepe.
Medium: Közepesen átsült, belül nyers de nem véres.
Well done: Teljesen átsült, de nem száraz.

Steak sütése >>>

Tudtad?

A jobb éttermekben és steak house-okban hűtőkamrában érlelik a húst…

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss