Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézestészta figurákhoz (mézeskalács)

120 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg szitált liszt
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • fél kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj)
  • 1 egész tojás és 1 sárgája
  • 2,5 dkg puha margarin
  • 20 dkg folyékony, szobahőmérsékletű méz
  • Az írókához:
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 15 dkg porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük, közepébe fészket formálunk, ide ütjük a tojást, és elkezdjük elkeverni a mézzel és a margarinnal. Belülről kifelé fokozatosan keverjük hozzá a száraz hozzávalókat, míg össze nem áll a tészta. Fóliába csavarva 4-24 órán át a hűtőben pihentetjük.

Ha letelt az idő, 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Ha magokkal (napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag, puffasztott rizs, szegfűszeg, csillagánizs, mandula, dió, mogyoró, mazsola, más aszalt gyümölcsök, mák...) és/vagy rátét tésztával szeretnénk díszíteni, akkor felverünk 1 egész tojást, azzal kenjük le a mézeseket, és ráhelyezzük, amit éppen szeretnénk. FONTOS: ha mandulát, tökmagot, mazsolát, más aszalványt szeretnénk használni, akkor azokat már hamarabb be kell áztatni, és sütés előtt is vízzel kell kenegetni. A rátét-tészta ugyanúgy készül, csak kevesebb szódabikarbónát tegyünk bele. Díszítés után 220 fokos sütőben 5-6 perc alatt megsütjük.

Ha írókázni szeretnénk (cukros tojáshab), akkor szaggatás után azonnal sütjük a mézeseket, ugyanúgy, mint a maggal díszítettet, majd ha kihűlt, akkor dekoráljuk ki. Ehhez 1 szobahőmérsékletű tojásfehérjét addig habosítunk 15 dkg porcukorral, míg sűrű, fényes, egynemű masszát nem kapunk, ami szálat húz. A fehérje méretétől függően kevesebb vagy több cukor szükséges hozzá. Ha hígnak ítéljük, adjunk hozzá még porcukrot. Ha túl kevés a cukor, akkor hiába húzzuk vékonyan, megfolyik a rajz. De ha túl sok cukrot teszünk bele, akkor szemcsés marad, nem lehet vele szépen dolgozni. Ha elérte a megfelelő állagot, egy tiszta nejlonzacsóba kanalazzuk, melynek előzetesen az egyik sarkán egy apró lyukat vágtunk, majd összefogjuk a zacskót, és az áhított mintát a mézesre rajzoljuk.

Megjegyzés

Az alábbi recept remekül használható mézesfigurákhoz. Könnyen kezelhető, viszonylag olcsó, nem törik. Viszont keményre sül, aki tehát puha mézesre vágyik, ne ezt a receptet válassza. Aki viszont dísznek szeretne mézest készíteni, a legjobb helyen jár. A recept egyébként a nagynénémtől származik, aki el is végzett egy mézeskalács tanfolyamot – azt hiszem, ez garancia az összetételre nézve.

További receptek és fotók a Mandula konyhai kalandjai blogban! >>> - mandulakonyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss