Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalács ládikó (rizslisztből)

75 perc
egyszerű
olcsó
6 adag
Hozzávalók
  • 60 dkg rizsliszt
  • 2 ek nyírfacukor
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 30 dkg vegyes virágméz
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 2 tk őrölt szegfűszeg
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • A díszítéshez: (íróka)
  • 1 tojásfehérje
  • kb 20 dkg porcukor
  • egy-két csepp piros ételszínező

Elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott kókuszzsírt hozzáöntjük, majd a felvert tojást és összegyúrjuk, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  3. Vastagabb papírból elkészítjük a sablont, amit a tésztára helyezve körbevágunk. A hatszögből (21 cm átmérőjű körből kialakított szabályos hatszög) kettő darab kell, a téglalapból (9 x 7 cm) pedig hat.
  4. Tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül.
  5. Az írókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük, és egy apró lyukú habzsákba töltjük. Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, először írókával díszítjük a lapokat, majd ha teljesen megszáradtak, összeállítjuk, és az íróka segítségével összeragasztjuk azokat.
  6. A maradék tésztából karácsonyi motívumokat szúrhatunk ki, és ezekkel meg is tölthető a doboz.

Megjegyzés

Nálunk az adventi időszak elengedhetetlen kelléke a mézeskalács. Szerintem csodálatos, ahogy betölti a fahéj-szegfűszeg-méz illata az otthonunkat, nálam ez már gyerekkorom óta a karácsony illata. Természetesen ez a desszert is gluténmentes! - scarlett69

Ezek is érdekelhetnek

Friss