Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalács házikó

60 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A mézeskalács tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk. Érdemes egy napot pihentetni a hűtőben szilikonos sütőpapírba bugyolálva, mert így könnyebb vele bánni másnap. (Aki siet, kihagyhatja a pihentetést.)
  2. A ház elemeit először tervezzük meg, sütőpapírból vágjuk ki.
  3. A tésztát nyújthatjuk lisztezett deszkán is, de talán még egyszerűbb két szilikonos lap között nyújtani, így nem ragad le a mézes massza. Körülbelül fél cm vastagságúra nyújtsuk, majd a sablonokat körülvágjuk, az elemeket tepsibe rakjuk és megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 8-9 perceg sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.
  4. Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. (Ettől lesz a tészta és a ház szép fényes.) Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy ne görbüljön meg. (Ha szeretnénk ablakokat is a házikóra, a tészta kihűlése után, a sütőpapíron hagyva olvasztott savanyú cukorkával, vagy karamellel kiöntjük az ablakokat.)
  5. Az elemeket olvasztott cukorral, karamellel ragasztjuk össze. Ehhez a cukrot teflon bevonatú serpenyőben felolvasztjuk, és amikor folyóssá válik, óvatosan (pl. hurkapálcika segítségével) vékonyan lekenjük az összeragasztandó felületeket.
  6. A házikó összeállítását követően a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. Fontos a massza állaga, hogy tudjunk belőle jégcsapokat is formálni, ezért a cukrot apránként szitáljuk a fehérjéhez és kézi habverővel kemény habot készítünk. Közben ellenőrizzük, mennyire csöppen le. Vékony szájú nyomózsákba, vagy sütőpapírból rögtönzött tölcsérbe töltjük a habot, és tetszés szerint díszítjük házikót. Használhatunk színes cukorkákat, egyéb díszítőket is.

Megjegyzés

A képen látható ház (kb. 25x30x35cm-es) jóval nagyobb, mint amekkora egy adag tésztából kijön. 3 adag mézeskalács tésztából készült.
- GZsuci

Ezek is érdekelhetnek

Friss