Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalács házikó

> 90 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszthez hozzáadjuk a mézeskalácsos sütőport és a porcukrot, majd összekeverjük. Ezután hozzáadunk 1 egész tojást, 3 tojás sárgáját (a fehérjét külön tálba tesszük és a máz készítéséig hűtőben tároljuk), a mézet és a margarint, majd linzertészta állagú tésztát gyúrunk.
  2. A mézeskalács tésztát ezután kb fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk és sablon alapján (interneten sok féle van) kivágjuk a házikó, torony elemeit. A maradék tésztából egyéb dekorációs elemeket sütünk. (Pl.fenyő, kerítés). A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben 5-8 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeseket zsírpapírra tesszük és hagyjuk kihűlni.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét egy oylan fém edénybe tesszük, ami tökéletesen passzol az egyik lábasunk tetejére. Ezt a lábast félig töltjük vízzel, a tűzhelyre tesszük, felforraljuk, és amikor forr, rátesszük a fémtálat a tojásfehérjével, amit kemény habbá verünk, miközben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, ha tejfölszerű állaga lesz.
  4. A masszát habzsákba töltjük és az illesztéseket ezzel erősítjük, takarjuk illetve a dekorációs elemeket ezzel ragasztjuk az alapra. A tojásfehérje habbal díszítjük a házikót, tornyot, a mézeskalácsból készített fenyőket. A fenyőkre cukordrazsét szórhatunk további díszítésként. Amikor elkészült a házikó az egészet megszórjuk porcukorral.
  5. Ezután elkészítjük a házikó elemeinek összeragasztásához a karamellt. Egy teflonos vagy kerámia bevonatos serpenyőbe 20 dkg porcukrot teszünk, egyenletesen elsimítjuk, majd takarék lángon felolvasztjuk. Nem kevergetjük, mert akkor csomós lesz.
  6. A mézeskalács elemek oldalát illetve az alját óvatosan az olvasztott cukorba mártjuk és ráragasztjuk bármilyen általunk választott alapra. Ez lehet karton tortalap, tányér, fa szelet, tálca. Az elemek oldalait óvatosan kell összeilleszteni, el ne törjenek. Amikor az oldal részek készen vannak, rátesszük a házikóra és a toronyra a tető részt. Ezt szintén olvasztott cukor segítségével. Ezután elkészítjük a cukormázat, ezzel erősítjük meg az illesztéseket, ezzel rögzítjük az apróbb elemeket és díszítjük a házikót, tornyot.

    Ajánljuk még:

    MÉG TÖBB MÉZESKALÁCS RECEPT >>> 

    KARÁCSONYI MÉZES >>>

Megjegyzés

Időigényes, de az ünnepi asztal elengedhetetlen része. - Csizoo

Ezek is érdekelhetnek