A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy lábasba összekeverjük a vajat, a cukrot és a szirupot vagy a mézet, és közepes hőfokon melegítjük
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszert, és hozzáadjuk a vajas keverékhez. Ha túl száraz lenne, hozzáadhatunk pár csepp vizet.
Kinyújtjuk a tésztát, és sablon segítségével kivágjuk a házikó falait. Kibéleljük a tepsit sütőpapírral, és a sütőbe tesszük.
15 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz, majd hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjét kemény habbá keverjük a cukorra, majd habzsákba tesszük.( Ez fogja a háza falait és a tetőt összeragasztani.) Ezután 3 órán keresztül pihentetjük, hogy megszáradjon.
Díszítéshez használhatunk dekortollat, cukorkákat vagy porcukrot.