hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalács dédanya szerint

120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 púpozott evőkanál fagyos zsír
  • 50 dkg liszt
  • 3 szem szegfűszeg összetörve
  • 1 dkg őrölt fahéj
  • 3 evőkanál langyos méz
  • 1 púpozott kávékanál szódabikarbóna
  • A díszítéshez:
  • 12 dkg porcukor
  • 1 tojás fehérje

Elkészítés

Elkészítés: Egy nagy tálban elkeverjük a száraz összetevőket. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, a zsírt vagy a margarint, valamint a mézet. Összegyúrjuk. Ha kész vagyunk, letakarjuk konyharuhával vagy fóliával, és minimum 1, de inkább 2 napra eltesszük a tésztát a hűtőbe.

Sütéskor a tésztát gyúródeszkán kb. fél-egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd formával kiszaggatjuk. 180-200 fokra előmelegített sütőbe tesszük (mi sütőpapírt rakunk a tepsibe alá). Folyamatos figyelés mellett max. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

A díszítéshez a porcukrot beleöntjük a tojásfehérjébe, és robotgéppel keményre keverjük. Ezután beletöltjük egy uzsonnás zacskóba, majd egy apró (minél kisebb, annál szebben lehet vele rajzolni) lyukat vágunk a sarkára. Óvatosan nyomva a zacskót díszítjük az elkészült mézeskalácsokat.

Megjegyzés

Ez a recept a mi családunkban generációról generációra száll. Hogy mióta, azt nem tudjuk. Én a nagyanyámtól kaptam, mint a dédnagyanyám öröksége. Nagyon jó közös program karácsony előtt az elkészítése. Nálunk enélkül nincs karácsony, sőt most már a feleségem családjánál sem.
- peterszedlak

Ezek is érdekelhetnek