Elkészítés: Egy edénybe tegyük bele a margarint, a mézet, a tejet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve addig melegítsük, míg teljesen felolvad. Adjuk hozzá a mézes fűszerkeveréket, a liszt és a keményítő felét, majd robotgéppel keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a maradék lisztet és keményítőt, keverjük tovább szép simára, majd tegyük be 1 órára a hűtőbe.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd gyúrjuk át, és lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 32 x 40 cm-esre.
Egy házikóhoz 3 db 8 x 10 cm-es tésztalapra van szükségünk, így annyiszor 3 lapot vágjunk ki a tésztából, amennyi házikót szeretnénk csinálni. A maradék tésztát ízlés szerinti formákkal szúrjuk ki.
Ezután a kivágott, és kiszúrt formákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig, szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).
Robotgéppel keverjük a tojásfehérjét 2 evőkanál porcukorral habosra, adjuk hozzá a porcukor felét, szintén keverjük habosra, végül adjuk hozzá a maradék porcukrot, és addig keverjük, míg sűrűbb, habos masszát kapjunk. Kanalazzuk a masszát egyszer használatos habzsákba (vagy neylon zacskóba), felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a mézeskalácsot, majd cukormázzal ragasszuk össze a házikót, a kiszúrt formákat pedig ízlés szerint díszítsük ki. Mielőtt elkezdenénk összeállítani a házikót, vegyük ki a mázat a hűtőből, majd vágjunk egy pici rést a habzsákon.
A két oldalának szánt tésztára rajzoljunk cserépmintát, hagyjuk megszáradni. Ezután az alaptészta mindkét szélére húzzunk vastagabb csíkot a mázzal, majd helyezzük rá a két oldalát, és szintén hagyjuk megszáradni. Végül a tető összeillesztésénél és az oldalánál szintén nyomjuk ki a cukormázzal, és ízlés szerint díszítsük tovább, majd hagyjuk teljesen megszáradni.