Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalács asztali dísz

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 12,5 dkg margarin
  • 12,5 dkg méz
  • 20 dkg porcukor
  • 0,5 dl tej
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 40 dkg liszt
  • 1,8 dkg mézes fűszerkeverék
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A cukormázhoz:
  • 1 db tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor

Elkészítés

Elkészítés: Egy edénybe tegyük bele a margarint, a mézet, a tejet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve addig melegítsük, míg teljesen felolvad. Adjuk hozzá a mézes fűszerkeveréket, a liszt és a keményítő felét, majd robotgéppel keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a maradék lisztet és keményítőt, keverjük tovább szép simára, majd tegyük be 1 órára a hűtőbe.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd gyúrjuk át, és lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 32 x 40 cm-esre.

Egy házikóhoz 3 db 8 x 10 cm-es tésztalapra van szükségünk, így annyiszor 3 lapot vágjunk ki a tésztából, amennyi házikót szeretnénk csinálni. A maradék tésztát ízlés szerinti formákkal szúrjuk ki.

Ezután a kivágott, és kiszúrt formákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig, szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).

Robotgéppel keverjük a tojásfehérjét 2 evőkanál porcukorral habosra, adjuk hozzá a porcukor felét, szintén keverjük habosra, végül adjuk hozzá a maradék porcukrot, és addig keverjük, míg sűrűbb, habos masszát kapjunk. Kanalazzuk a masszát egyszer használatos habzsákba (vagy neylon zacskóba), felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a mézeskalácsot, majd cukormázzal ragasszuk össze a házikót, a kiszúrt formákat pedig ízlés szerint díszítsük ki. Mielőtt elkezdenénk összeállítani a házikót, vegyük ki a mázat a hűtőből, majd vágjunk egy pici rést a habzsákon.

A két oldalának szánt tésztára rajzoljunk cserépmintát, hagyjuk megszáradni. Ezután az alaptészta mindkét szélére húzzunk vastagabb csíkot a mázzal, majd helyezzük rá a két oldalát, és szintén hagyjuk megszáradni. Végül a tető összeillesztésénél és az oldalánál szintén nyomjuk ki a cukormázzal, és ízlés szerint díszítsük tovább, majd hagyjuk teljesen megszáradni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss