Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pont olyan, mint a hagyományos! Mézes puszedli - liszt és cukor nélkül!

Még odébb van ugyan a karácsony, de nekem már kezd megjönni a hangulatom az ünnepi készülődéshez. Vágyom a szegfűszeg, a fahéj, a alma, a dió, a narancs mámorító illatára, és nem tudom megállni, hogy ne süssek már most valami mézeset!
Mézes puszedli citrommázzal

 

Hozzávalók:

10 dkg puha datolya magozva
5 dkg mazsola
2 evőkanál kókuszzsír vagy vaj
2 db L-es tojás
1,5 evőkanál szezámliszt
1,5 evőkanál darált dió/mandula
3-4 evőkanál zabpehelyliszt
1 evőkanál méz
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 narancs reszelt héja vagy 4-5 csepp narancsolaj
3 evőkanál por eritrit
csipet citromsav
1 mokkáskanál citromhéj/ 2-3 csepp citromolaj

Elkészítése:
A datolyát, a mazsolát, a folyékony zsiradékot, a narancshéjat és a mézet egy tálba tesszük. Ráütünk egy tojást, és a másik tojás sárgáját. Az egészet egy botmixer segítségével leturmixoljuk. Egy külön tálba kimérjük a liszteket, a diót/mandulát, és a szódabikarbónát. A száraz anyagot jól elkverjük, majd a datolyás masszához keverjük egy fakanállal. A kész masszának olyannak kell lennie, hogy egy fagyiskanál segítségével adagolni tudjuk, így ha túl lágynak ítéljük, keverünk még hozzá zablisztet.

Sütőpapírral bélelt tepsire pingpong labda méretű halmokat adagolunk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha az alja picit pirult.

A megmaradt tojásfehérjét, a citromsavval kissé felverjük, majd hozzáadjuk az eritritet és a citromhéjat, és simára keverjük. Ecsettel a kisült, és még forró süteményeket a tepsin megkenjük. Amikor a máz megszilárdult leszedhetjük rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Még több cikk és recept házigazdánktól >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss