hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézes krémes grízes krémmel

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A 4 tésztalaphoz:
  • 55 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál zsír
  • 4 evőkanál méz
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • fahéj
  • A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • rum
  • Valamint:
  • lekvár ízlés szerint
  • A csokoládémázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 4-5 evőkanál forró víz
  • 2 dkg margarin

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a szódabikarbónát, az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, kézzel jól összekeverjük. A zsírt és a mézet felolvasztjuk, a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a kissé felvert egész tojást, a tejet, összegyúrjuk. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ha túl kemény lenne, kanalanként adhatunk hozzá még tejet.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyesével tepsi hátán, előmelegített sütőben, közepes lángon pár perc alatt zsemleszínűre sütjük (én 22 x 32 cm-es tepsi hátlapján sütőpapíron sütöm).

A krémhez a tejet feltesszük melegedni, amikor elkezd forrni, lassan hozzáöntjük a búzadarát, és kevergetve addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk.

A margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti rummal, végül a kihűlt tejbegrízt állandó keverés mellett apránként a margarinos krémhez adagoljuk, jó habosra kikeverjük.

Tálcára helyezünk egy tésztalapot, rákenjük a krém felét, erre jön a következő tésztalap. Ezt a lapot megkenjük ízlés szerinti lekvárral (én sárgabaracklekvárral kentem meg), majd ráhelyezzük a következő lapot, ezt megkenjük a maradék krémmel, végül befedjük az utolsó lappal.

A csokoládémázhoz a porcukrot összekeverjük a kakaóval, majd a közepébe egy mélyedést formázunk, ebbe tesszük a margarint, majd állandó keverés mellett hozzákeverjük a forró vizet. Addig keverjük, míg sűrű, sima állagú masszát kapunk (a vizet apránként adjuk hozzá, mert lehet, hogy nem kell bele mind). A sütemény tetejére csorgatjuk, majd szépen egyenletesen elsimítjuk.

Tálalás előtt legalább egy napot állni hagyjuk, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak.

Ezek is érdekelhetnek