hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézes-fügés gluténmentes pite grillázsmorzsával

210 perc
mester
átlagos
10 adag
Hozzávalók
  • Pite alaphoz:
  • 30 dkg It’s us Miklo’s universal mix gluténmentes lisztkeverék (Alfa mix)
  • 20 dkg ligamargarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • csipet frissen őrölt bors
  • Krémhez:
  • 3 dl növényi joghurthelyettesítő
  • 25 dkg növényi mascarpone
  • 3 evőkanál méz
  • 3 teáskanál Lucullus zselatinpor
  • 0,5 dl víz
  • csipet só
  • Tetejére:
  • 3 db érett füge
  • Roppanós morzsához:
  • 1 szelet bacon
  • 75 g kristálycukor
  • 25 ml víz
  • 30 g mogyoró

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a liga margarint és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, borsot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombóccá formáljuk a tésztát és folpakba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a mogyorós grillázst. A kristálycukrot a kevés vízzel elkezdjük főzni, egy idő után a cukor aranybarnává kezd karamellizálódni. Ne kevergessük a karamellt, mert hamar visszakristályosodhat, inkább finoman rázzuk az edényt! Karamellkészítés közben óvatosan járjunk el, forró, és könnyen megégethetjük magunkat! A mogyorót kissé pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, ezután aprítsuk fel, terítsük el egy sütőpapíron. Ha kész a karamell, öntsük a mogyoróra. Majd hagyjuk kihűlni. Megsütjük az egy szelet bacont. A bacon, és a mogyorós grillázst is igen apróra daráljuk. Ebből lesz a morzsánk. Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Osszuk két részre, rizslisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtsuk ki. (nekem ebből 2 db 23 cm átmérőjű pite készült) 23 cm átmérőjű piteformába helyezzük. Vakon süssük elő. Ezt azt jelenti, hogy sütőpapírt helyezzünk a tésztára, majd erre szórunk száraz babot vagy száraz sárgaborsót, és előmelegített 170 ºC-os sütőben kb. 15-17 percig elősütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni a tésztát. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a 3 evőkanál mézzel, a csipet sóval. Hozzáöntjük a növényi joghurtot, és alaposan összekeverjük. Fél deciliter vízben feloldjuk a zselatinport, megmelegítjük, majdnem forrásig. Ezzel keverjük össze a krémet. Ráöntjük a kihűlt pitébe. Betesszük a hűtőbe, körülbelül 2 órára. A pite tetejére szórjunk mogyorós-baconos morzsát, díszítsük ízlés szerint felvágott fügével.

Megjegyzés

Glutén- és tejmentes igazi ízbombájú pite - csokiszerelem

Ezek is érdekelhetnek