A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a liga margarint és összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, borsot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
Gombóccá formáljuk a tésztát és folpakba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a mogyorós grillázst.
A kristálycukrot a kevés vízzel elkezdjük főzni, egy idő után a cukor aranybarnává kezd karamellizálódni.
Ne kevergessük a karamellt, mert hamar visszakristályosodhat, inkább finoman rázzuk az edényt!
Karamellkészítés közben óvatosan járjunk el, forró, és könnyen megégethetjük magunkat!
A mogyorót kissé pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, ezután aprítsuk fel, terítsük el egy sütőpapíron.
Ha kész a karamell, öntsük a mogyoróra. Majd hagyjuk kihűlni.
Megsütjük az egy szelet bacont.
A bacon, és a mogyorós grillázst is igen apróra daráljuk. Ebből lesz a morzsánk.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Osszuk két részre, rizslisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtsuk ki. (nekem ebből 2 db 23 cm átmérőjű pite készült)
23 cm átmérőjű piteformába helyezzük.
Vakon süssük elő. Ezt azt jelenti, hogy sütőpapírt helyezzünk a tésztára, majd erre szórunk száraz babot vagy száraz sárgaborsót, és előmelegített 170 ºC-os sütőben kb. 15-17 percig elősütjük.
Sütés után hagyjuk kihűlni a tésztát.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet.
A mascarponét kikeverjük a 3 evőkanál mézzel, a csipet sóval.
Hozzáöntjük a növényi joghurtot, és alaposan összekeverjük.
Fél deciliter vízben feloldjuk a zselatinport, megmelegítjük, majdnem forrásig.
Ezzel keverjük össze a krémet.
Ráöntjük a kihűlt pitébe. Betesszük a hűtőbe, körülbelül 2 órára.
A pite tetejére szórjunk mogyorós-baconos morzsát, díszítsük ízlés szerint felvágott fügével.