Mézes bárány aszalt szilvával és mandulás rizzsel

MME MME
1 5/5
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 70 dkg csontozott báránycomb (vagy -lapocka)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1 erős zöldpaprika (ki is hagyható)
  • 15 dkg magozott aszalt szilva
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vágott petrezselyem
  • A mandulás rizshez:
  • 20 dkg (gyors)rizs
  • 5 dkg mandulaforgács
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

Előkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paprikát megmossuk, felkarikázzuk.

Elkészítés: A hagymát a felforrósított olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a húst. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk, a gyömbérrel fűszerezzük, és 1 dl vizet öntünk alá. Lefedve pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a hús félig puha (30-40 perc, ez függ az állat korától is), rátesszük a fokhagymát, az erős paprikát, és lefedve, kevés víz aláöntésével puhulásig pároljuk.
A rizst a szokásos módon (a gyorsrizst a csomagoláson olvasható utasítás szerint) puhára pároljuk. A mandulát serpenyőben felforrósított vajon aranysárgára pirítjuk (vigyázzunk, ne égjen meg, ha kész, azonnal kiöntjük a serpenyőből, hogy ne piruljon tovább!), és összekeverjük a főtt rizzsel.
Amikor kellően puha a hús, hozzáadjuk a kettévágott aszalt szilvákat, a mézet, ha szükséges, még kevés sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és 5-8 perc alatt összefőzzük. Tálalás előtt beleszórjuk a petrezselymet is. A húst a mandulás rizzsel kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 828 kcal

Megjegyzés


Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss