Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 nyomós ok, hogy mindig legyen otthon egy csupor méz!

A méz rendkívül értékes tápanyagai révén komoly egészségügyi előnyökkel szolgál - persze csak rendszeres, mértéktartó fogyasztás esetén.
1. Prebiotikus

Segíti a jótékony (probiotikus) bélbaktériumok, így a bifidobaktériumok, laktobacilusok szaporodását, vagyis a méz prebiotikus hatást fejt ki

2. ANTIBAKTERIÁLis

Antibakteriális hatása savas jellegének, hidrogén-peroxid-tartalmának köszönhető. A népi jó tanács hátterében, miszerint ne tegyük a mézet forró teába az áll, hogy a méz antibakteriális hatású összetevői híg formában, normál hőmérsékleten a legaktívabbak, a magas hő viszont csökkenti ezt az aktivitást, emellett a méz aroma- és illatanyagai is károsodnak.

3. étvágygerjesztő

A méz íze több mint százhúsz aromaanyagból áll össze, amelyek kémiailag alkoholok, ketonok, aldehidek, valamint észterek. Ezek a kellemes íz mellett étvágyfokozó hatásúak, serkentik az emésztőnedvek, enzimek és hormonok kiválasztását. Az aromaanyagok mellett a különféle szerves savak is befolyásolják a méz ízét, növelik annak étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatását. 

4. Gyógyít és hámosít

Érdekesség, bár nem új keletű tapasztalat, hogy a méz segíti a sebgyógyulást: stimulálja az új erek képződését, serkentve új sejtek kialakulását is, így például a seb befedését szolgáló hámsejteket. A napjainkban egyre ismertebb, új-zélandi származású manuka mézet hirdetik úgy több helyen, hogy kezeli a sebfertőzéseket és egyéb hasonló állapotokat. Ennek hátterében az áll, hogy a manuka mézben a gyorsan bomló hidrogén-peroxidon túl, ami a mézek természetes összetevője, methilglyoxal (MG) is található. A manuka mézben lévő methilglyoxal a dihydroxyacetonból alakul át, ami nagy koncentrációban található a manuka virágok nektárjában. A methilglyoxalt tartják felelősnek a manuka méz antibakteriális képességéért. 
Mivel a legtöbb, manuka mézzel kapcsolatos tanulmányt csak kis létszámú betegen végezték, ezért a bővebb és pontosabb eredmények, valamint a biztonságos és hatásos felhasználása érdekében további, nagyobb létszámú kutatásokra van szükség.

5. erősíti az immunrendszert

Náthás időszakban, influenzaszezonban a méz fogyasztása már csak azért is javasolt, mivel a B- és T-limfocita immunsejtek aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben.

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL MÉZET >>> 

MÉZIMÁDÓK FIGYELEM! ÍME 8 ÉRDEKESSÉG, AMIT NEM TUDTATOK A MÉHEKRŐL >>> 
A cikk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele apaján készült, AMIT TELJES TERJEDELMÉBEN ITT OLVASHATTOK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss