Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Méz, gyömbér, grépfrút: készülj az ünnepi túlevés és másnaposság ellen!

default user icon
MME
Az év legszebb napjai és az év végi ünneplés is hamar rémálommá válhat, ha a túlevés miatt emésztési problémákkal kell küzdened. Másnaposság, haspuffadás, gyomorfájdalom? Ha ismerősek ezek a fogalmak, akkor készülj előre természetes kímélő ételekkel!

Liba, pulyka, különféle sültek, nehéz köretek és sütemények: karácsonykor többnyire gátlások és lelkiismeret-furdalás nélkül dőzsölünk, egészen addig, amíg meg nem fájdul a gyomrunk. Ám a legszebb estét is tönkreteheti, ha a hasfájással kell végigülni a családi találkát, csak mert puffadásig ettük magunkat. Ha hajlamos vagy a túlevésre, vagy szeretsz egyszerre sokat enni, akkor készülj tudatosan a közelgő ünnepekre, és szerezz be természetes gyomorvédőket. 

elő a mézeskaláccsal!

Ha úgy érzed, teleetted magad, rágcsálj ánizsos kekszet, ez jótékony hatással van a gyomorra. A szegfűbors, a koriander és a szerecsendió is képes enyhíteni a teltségérzetet, márpedig ezek a fűszerek egytől egyig megtalálhatóak a mézeskalácsban! Kevés keksz nagy segítség, még akkor is, ha úgy érzed, egy falatot sem bírsz már enni.

Ha egy falatot sem bírsz már enni

Ha enni már nem szeretnél, igyál grépfrútlevet, illetve vegyél be articsóka - vagy máriatövis- kivonatot tartalmazó kapszulát, mert a bennük található keserű anyagok javítják az emésztést. Talán a legegyszerűbb gréfrúttal előkészülnöd a túlevés ellen: vegyél egy kilót ebből az egészséges finomságból az ünnepek előtt! 

Masszírozz!

Ugyanilyen hatást érhetsz el egy rövid masszázzsal is: helyezd mindkét kezedet a hasadra úgy, hogy a köldöködnél összeérjen a bal kezed hüvelykujja, valamint a jobb kezed kisujja. Ezután néhány percig könnyedén körözz a két tenyereddel ellentétes irányba.

Másnaposság ellen 

A másnaposság egyik leghatásosabb ellenszere a méz. A benne lévő fruktóz meggátolja a májban a véralkoholszint hirtelen megváltozását, amely magát a fejfájást kiváltja. Éppen ezért célszerű közvetlenül az ünneplés előtt és utána is megenni 1-1 szelet mézes kenyeret.

Igyál vizet!

Természetesen a legalapvetőbb ellenszerről, a sok folyadék fogyasztásáról sem szabad megfeledkezned! A legjobb a szénsavmentes ásványvíz erre a célra, mert a magnéziumtablettához hasonlóan feltölti a szervezet kiürült elektrolittárolóit. A másnaposság miatt háborgó gyomor megnyugtatása érdekében pedig igyál gyömbér- és citromfűteát!

 Még többet szeretnél tudni az egészséges életmódról? Nézz körbe itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss