Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 mesés távol-keleti fogás, amit muszáj megkóstolnod!

default user icon
MME
Betobeto-san, az ártalmatlan szellem, a kilenc farkú rókalény, a fehér kígyó és Toyko a szamuráj - mind olyan távol-keleti népmesék főszereplői, akik most csúcsgasztronómiai fogások képében jelennek meg nekünk, és történetüket megismerve nem csak az ázsiai kultúrkörhöz kerülünk közelebb, de olyan különleges ízvilágot ismerhetünk meg, ami teljesen egyedülálló a hazai gasztronómiában. Felcsigáztunk? Mondjuk a részleteket!

A Baraka konyhájának téli menüjétt ebben a szezonban ázsiai mítoszok és legendák ihlették. Az összetevők és alapanyagok valahogyan egy-egy ázsiai mese karakterére, cselekményére, mélyebb jelentésére utalnak. A Betobeto-san, ártalmatlan japán szellem legendájától, a koreai kilenc farkú rókalény meséjén át, a vietnámi rizstorta történetén keresztül megérkezünk a fehér kígyó birodalmába. A Baraka elmeséli a szövőlány és a tehénpásztor történetét is, miközben arra inspirálja a vendégek képzeletét, hogy az ízeken és textúrákon keresztül a mesék egy további jelentéstartalommal egészüljenek ki. És igen… természetesen találkozunk majd sárkányokkal is!

Íme egy kis ízelítő a varázslatos távol-keleti mesékből mesékből és az általuk inspirált fogásokból!

Tokyo legendája

Füstölt angolna, quinoa, alma, sárkánygyümölcs, joghurt

A mese:
Tokyo szamuráj édesapjának keresésére indul, aki a császár ítélete miatt száműzetésben él. Útja során az óceán fenekéig zuhan, ahol megtalálja a császár szobrát. Az óceán mélyén megküzd egy tekervényes szörnyeteggel, akivel végez, ezután pedig a szobrot is megsemmisíti. Utóbbi tettének köszönhetően a császár felszabadul egy átok alól. Hálája jeléül megkegyelmez a szigetre száműzött szamurájnak, aki visszatérhet szeretetett szülővárosába Edoba, amit lánya iránti tiszteletből Tokyo névre keresztelnek át.

Betobeto-san

Az ártalmatlan japán szellem / Kék homár duó, gyömbér, citrusok, lila édesburgonya, zöldalma

A mese:
Beto Beto San egy ártalmatlan szellem volt, akinek jelenlétét csak abból lehetett sejteni, hogy kopogott fapapucsával. Éppen ezért igyekezett lépteit ahhoz igazítani, akit éppen követett. A követett embernek csak félre kellett állnia és annyi mondania, hogy “Csak utánad Beto Beto San”, a szellem pedig már ment is tovább a következő kiválasztott után…

A sárkánytojás

Zeller, répa, chili, fodros kel

A mese:
A kínai legenda szerint a sárkánytojás 1000 évig a tenger fenekén, 1000 évig pedig a hegyek mélyén élt. Ezután 1000 évet az emberek között, miközben folyamatosan tinta áradt belőle, ezért festőkőnek használták. Ezután csodálatos sárkány kelt ki belőle, és felemelkedett az égbe.

A koreai kilencfarkú róka

Kacsamáj, kumquat, cékla

A mese:
Kumiho, a koreai kilencfarkú róka, aki 1000 éves korában képes volt bármivé változni. Például csodálatos nővé, aki férfiakat csábít el, és így gyűjti áldozatait.

Történet a Japán halászról

Fürj, karfiol, homár koral, cassis, zöld olívabogyó

A mese:
Urashima halász volt, és egy napon megmentette egy teknősbéka életét. Hálából a teknős egy csodálatos palotába vitte a tenger mélyére, ahol 3 éven át élt a palota hercegnőjével. Mielőtt visszatért volna a szárazföldre egy dobozt kapott a hercegnőtől, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a dobozban lévő dolgokra, még majd szüksége lehet. Otthonából azonban semmi sem maradt mire hazatért, így kétségbeesésében kinyitotta a dobozt, mely varázslatos módon egy daruvá változtatta. Felrepült az égbe, ahol megpillantotta a teknőst, és abban a pillanatban rájött, hogy a teknős maga volt a hercegnő.

Történet az arany gyümölcsről

“A tökéletes tojás”, zöldség szechuan, narancs, szarvasgomba

A mese:
Egy szegény, idős japán férj és feleség nem engedhette meg magának, hogy megünnepelje az új évet, így az ünnepi étkezés helyett a tengerparton sétáltak. Ott találkoztak egy nimfával, aki meghívta őket ünnepelni a Ryugu-i kastélyba, ahol távozáskor a hercegnő egy arany tojást tojó teknősbékát adott neki. A teknőst szomszédaik ellopták, de miután csak nem tojt arany tojást, végül megölték. Az öreg pár eltemette a teknőst az udvarban. A teknős porain egy csodás fa nőtt, mely arany gyümölcsével ajándékozta meg őket, íze olyan volt, mint a narancsé. Ettől kezdve az idős pár soha nem nélkülözött már.

Az őszinteség virága

Csokoládé, körte, tejkaramella

A mese:
Egy bizonyos hercegnek császárrá kellett válnia, azonban ennek érdekében először házasodni kellett. Hercegnője megtalálásához Kína legszebb és leggazdagabb lányainak, valamint egyik szolgálója lányának adott vetőmagokat. Azt mondta, ültessék földbe, gondozzák, és aki 6 hónap múlva a legszebb virággal tér vissza, az lesz az ő felesége. A szolgáló lánya titokban szerelmes volt belé, és biztos volt benne, hogy nincs esélye. A 6 hónap elteltével ő egy üres edénnyel tért vissza a herceghez, miközben a többi leány virága csodálatosan pompázott. A herceg azonban mégis őt választotta, mert tudta, minden mag, amit a leányok kaptak steril volt, és a szolgáló lánya volt az egyetlen őszinte ember, aki megmutatta neki „kudarcát”.

Fehér kígyó — A szerelem ereje

Kókusz, joghurt, citrus

A mese:
Xu Xian találkozott álmai hölgyével, akivel azonnal összeházasodtak. Egy szerzetes méltóság figyelmeztette őt, hogy a nő egy kígyó volt. Xu Xian egy mágikus italt adott neki, hogy megtudja az igazat. Az asszony erre fehér kígyóvá vált, férje pedig a szörnyű felismeréstől megijedve meghalt. Az asszony ezután visszaváltozott emberré, és egy piros színű gyógynövényt használt, hogy visszahozza férje életét. Még mindig szerette őt, így hűséges maradt hozzá a szerzetes kívánsága ellenére. Örökkön örökké együtt éltek.


Budapest egyik legrégebbi fine dining étterme mindenkit arra csábít, csatlakozzon a küldetéshez, és engedje meg, hogy az ázsiai mítoszok és legendák felmelegítsék a testet és lelket ebben a hideg, fagyos időben.

Japán ételek >>> 
VIETNAMI - RECEPTEK >>> 

Ezek is érdekelhetnek