Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mesél a múlt: 112 éves üzenetet rejtett egy sörösüveg

default user icon
MME
Néhány nappal ezelőtt egy érdekes időkapszulára bukkantak a lipcsei régi városháza felújításánál. Amikor a falakat fedő faburkolatot eltávolították, egy 112 éves sörösüvegre bukkantak, benne az építkezésen dolgozó munkások névsorával és egy arra a napra vonatkozó időjárási feljegyzéssel.

Az írásból kiderült, hogy a sorokat 1909. március 13-án vetette papírra egy ács. A szakember részletesen kitért arra, hogy kik dolgoztak az építkezésen, meg arra is, hogy aznap piszkosul nagy hó zúdul a környékre, ami nagyon megnehezítette a munkájukat.

Úgy tudni, hogy a felújítás befejezése után, a tervek szerint 2022 tavaszán, a palack az Óvárosháza építési történetét bemutató kiállítást fogja gazdagítani, amelyet egyébként 1556-ban építettek.

A fényképen Ulrike Dura, a lipcsei várostörténeti múzeum igazhatóhelyettese tartja a kezében az üveget. Jó példa ez arra, hogy ha tehetjük, rejtsünk el időkapszulát mi is építkezések, vagy felújítások során, hiszen szinte biztos, hogy valaki meg fogja találni, és nagy érték lehet a jövő nemzedék számára.

Nem is olyan régen Skóciában bukkantak egy nem várt meglepetésre konyhafelújítás közben. Két építési vállalkozó egy edinburgh-i ház padlójára vetett üzenetet talált egy kis üveg viszki társaságába. De előkerült a világ legnagyobb nagyüzemi sörfőzdéje is Kairótól 450 kilométerre délre, a Nílustól nyugatra található sivatagban. A szakemberek szerint legalább 5000 éves.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss