Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Hagyjuk kihűlni.
Az omlós tésztához a liszthez apróra vágva adagoljuk a fagyos vajat, és összemorzsoljuk. A tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást, a tejfölt és a sót. Az egészet gyorsan összegyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú (tepsi mérete: kb. 35 * 24 cm) lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint amekkorák a papírlapok.
Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával vagy dióval, majd rákenjük az almapépet. Ráborítjuk az almára a másik tésztalapot, végül lehúzzuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. A tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon 170 fokron kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.
Számtalan aprósütemény, torta alapja az omlós (linzer-) tészta. A hozzávalók, azaz a liszt-zsiradék-cukor aránya általában 3:2:1, de ez a felhasználás célja és egyéb hozzáadott anyagok szerint változhat.
Ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, lehetőleg hideg kézzel, gyorsan dolgozzunk, és hűvös helyen állítsuk össze a tésztát. Ha meleg konyhában dolgozunk, arra mindenképp törekedjünk, hogy a hozzávalók, az eszközök és kezünk hideg legyen, mozdulataink pedig gyorsak, hogy minél kevesebbet érintkezzen a tésztával. A kéz melegétől ugyanis megolvad a zsiradék, beleszívódik a lisztszemcsékbe, ennek következtében a tészta szétesik, morzsalékos lesz. Ilyenkor az a megoldás, hogy 1-2 kiskanál tejfölt, aludttejet, citromos/ecetes vizet gyúrunk bele, de a tészta már nem lesz olyan omlós, mint szeretnénk. - HossoAni
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!