Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mese a mézeskalácsról

default user icon
MME
Lehet puha, vagy keményebb. Dekorálhatjuk cukormázzal, vagy ehető cukorkákkal és gyöngyökkel. Készülhet belőle golyó, de még házikó is. A mézeskalács az adventi időszak kedvence, de honnan is ered ez a finomság?

A mondák szerint az ókori görögök a halottak szájába mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engeszteljék ki az alvilág őrét, Cerberust.

A magyar konyha nagy valószínűséggel Nyugat-Európából vette át e finomság készítésének tudományát. Az Árpád-házi királyok idején a saját méhészettel rendelkező kolostorokban készítették a süteményeket.

A mézes pogácsa és a mézesbáb elnevezést a XVI. századi krónikákban olvashatjuk először, míg az első mézeskalácscéhek  Pozsonyban, Nagyszombaton és Budán alakultak a XVII. században.

ÍGY KÉSZÍTS MÉZESKALÁCS HÁZIKÓT! 

PUHA MÉZESKALÁCS RECEPT! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss