Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mérlegen az ízek: rukola, eper, sajtok

default user icon
MME
A mérlegre merő véletlenségből kerültek ezek az alapanyagok, de jobban belegondolva ezek így együtt egész jó csapatot alkotnak. Érdemes mérlegelni...

Az úgy volt, hogy a szép, tiszta mérlegre feltettem a fetát, merőben praktikus szándékkal, vagyis le akartam mérni, de Vikinek (a fotósnak) annyira megtetszett a fekete és a fehér kontrasztja, valamint a sajt visszatükröződése a fekete lapon, hogy álljt parancsolt, és mellépakolt még mindenféle neki tetsző, a konyhapulton sorsát váró dolgot. És fotózott. Nem is lett rossz az összeállítás, sőt… Szeretem ugyanis, ha különféle ízek kiegészítik egymást egy ételben, izgalmasan, még sincs túlbonyolítva. A rukola, az eper és a sajt így együtt pedig tökéletes.

A rucola újra divatos, egyre ismertebb, ma már könnyen hozzá is juthatunk, de éttermekben is megkóstolhatjuk. Önmagában és más salátafélékkel keverve is szépen mutat, látványos, íze fűszeres, borsra és tormára emlékeztet. Zsenge leveleit érdemes virágzás előtt levágni, utána túl erős lehet az íze. Salátakészítéshez használjunk extra szűz olívaolajat, az ecet akár el is hagyható, de egy is balzsamecet azért illik hozzá.

Magyarországon épp úgy, mint Olaszországban többféleképpen írják. Nálunk lehet rukola, rukkola, de rucola is, pedig magyar neve is van: borsmustár. Szép, igaz? És teljesen jól kifejezi a többféle csípősséget, ami ez a növényt jellemzi.

Számos fajtája van, ízben és csípősségben ezek változóak. Vadon is terem, késő tavasztól őszig, és ha a kertünket megkedveli, elterjed, kiirthatatlan, még a köves talajt is kedveli.

Nem csak nyersen, de sütve, főzve is felhasználható! A rukolát legjobb frissen fogyasztani. Ha nem tudjuk azonnal felhasználni, és megfonnyad, akkor érdemes összevágni, és egy paradicsomos spagettihez vagy egy rizottóhoz keverni, levesbe szórni, de remek fűszervajat vagy mártogatós sajtkrémet is készíthetünk belőle.

Rukolás fűszervaj és sajtkrém

A fűszervajhoz a vajat kikeverjük sóval, zúzott fokhagymával és aprított rukkolával, friss kenyérrel vacsorára vagy előételnek tökéletes, vagy sültekhez is kínálhatjuk.

Ha ugyanezeket a fűszereket sajtkrémhez keverjük, egyszerű és gyors mártogatóst készítettünk kerti mulatságra, uzsonnára, borozgatáshoz. És keverhetünk bele felaprított epret is, vagy a rukolás sajtkrémet habzsákból eperszeletekre nyomva is tálalhatjuk falatkaként.

Rukola gyümölcsökkel és sajtokkal

Készíthetünk persze salátát is belőle, amibe érdemes sajtot és gyümölcsöt is tenni, nem csak eperrel és fetával finom! Ugyanis a saláta minden sajtot és minden gyümölcsöt elbír!

Néhány klasszikus – vagy merészebb – párosítás, akár salátához:
kéksajt - körte
camembert - cseresznye
alma -  bármilyen sajt illik hozzá, a semlegesebbektől a legkarateresebbekig
sárgabarack és sárgabarack -  kecske- vagy juhsajt
feta - szőlő, egres, ribizli, dinnye
sárgadinnye - parmezán, és ehhez egy kis sonka is dukál!

A lényeg: kóstolni és merni! Mindeni saját ízlése és a szezon kínálata szerint alakítsa!

Ezek is érdekelhetnek

Friss