Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aludj, egyél, időzíts és fogyj! Hasznos tippek diétázóknak!

default user icon
MME
A túlsúly sokkal több esztétikai problémánál: életveszélyes egészségügyi következményekkel járhat. Hogyan előzheted meg a bajt, mit tehetsz, ha már jó pár pluszkilót felszedtél? Utánajártunk!
Mitől hízunk?

A képlet egyszerű: a súlygyarapodás oka az energiabevitel és -felhasználás közötti egyensúly felborulása. Ideális esetben az étkezéssel bevitt energia és a szervezet által az anyagcsere-folyamatok és a fizikai aktivitás, testmozgás révén leadott energia mennyisége megegyezik. Amennyiben azonban az energiabevitel értéke meghaladja a felhasználásét, a különbözet zsír formájában raktározódik el a szervezetben. 

Monodiéta: azt jelenti, csak egyfajta ételt eszel. Itt olvashatsz erről tovább >>>

Ne fogd másra!

A túlsúly és az elhízás összefügghet ugyan a genetikai adottságokkal, ám ezek az elhízást elősegítő környezeti hatások (család, társadalom, étkezési szokások stb.) nélkül nem érvényesülnek. Bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy-alulműködés, mellékvese-túlműködés, petefészekciszta, az agyalapi mirigy megbetegedései) szintén okozhatnak kóros súlytöbbletet. A kövérség hátterében gyakran húzódnak meg lelki problémák is, ezeknek érdemes utánajárni és helyre tenni, mielőtt fogyókárba kezdesz. Utána pedig nincs kifogás: szembe kell nézni a ténnyel, hogy az elfogyasztott étel az, ami hizlal, semmi más. 

A kevés alvás hizlal!

Az utóbbi időben több vizsgálat is megerősítette, hogy aki keveset alszik, az jobban hízik. Ennek kétféle magyarázata van. Az egyik nagyon egyszerű: annak, aki a nap 24 órájából 18-at ébren tölt, több kísértéssel kell szembenéznie. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy létezik egy étvágyfokozó hormon, amiből a gyomor alvás közben kevesebbet vagy éppen semennyit sem termel, ezért is fontos a pihentető alvás

Időzítsd jól!

A megfelelő időpont megválasztása jelenti az első lépést az eredményes fogyás útján, mert nem minden életszakasz vagy időszak alkalmas a diétára. Mivel a kúra komoly elszántságot és önfegyelmet igényel, egy stresszes, időhiányos vagy csábító programokkal teli periódusban nem érdemes belevágni a fogyókúrába - azzal csak a csalódottságot erősítenénk önmagunkban.

Harmonikus diétát keresel? Mutatjuk >>>

Kell a kontroll!

Fontos az orvosi kontroll a szigorú diétánál, mert a helytelen fogyás jó esetben csak hizlal, rossz esetben azonban az elhízás rendkívül durva velejáróival is szembe kell nézned. Az orvosi ellenőrzés nélküli diétázás számos veszélyforrást rejt: először is nem derül ki egyértelműen az elhízás oka. A szervezet reakcióit sem lehet nyomon követni, nem lehet tudni, miből, honnan fogy az illető. Egyedül diétázni legalább olyan nehéz, mint önállóan szert tenni a felsőfokú angoltudásra: nem lehetetlen, de csak ritkán sikerül.

Egyedül nehezebb diétázni, keress hozzá társat! >>>

A táplálkozás a lényeg!

A sikeres fogyásban a táplálkozás játssza a legfontosabb szerepet, a mozgást pedig az életmódba kell beilleszteni, és nemcsak átmenetileg, hanem örökre. A személyre szabott táplálkozást mindig ahhoz kell igazítani, hogy a diétázó mikor, mitől és hol hízott el, illetve a jelenlegi állapota alapján mit bír el lelkileg, testileg. Az önsanyargatás biztosan nem hoz eredményt, mert a tested raktárózni kezd. A lényeg tehát: 80 %-ban az elfogyasztott étel, míg csupán 20 %-ban a testmozgás felel azért, hogy sikeres-e a fogyókúra. Közelegnek az ünnepek, velük együtt az alkalmi fenséges fogások, de ha nem szeretnéd az újévet plusz kilókkal kezdeni, akkor már most érdemes figyelned arra, hogy tudatosan táplálkozz. Ha leküzdöd a vágyat, hogy a finom falatok után nyúlj, a sikerélmény új lendületet adhat a diétához.

Diétás menüsort keresel? Mutatunk egy mintaétrendet egész napra >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss