Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 mérési hiba, amivel könnyen elszúrhatod az ételt

default user icon
MME
Mindannyian ismerünk olyan született séfeket és cukrászokat, akik látszólag véletlenszerűen dobálják az összetevőket egy serpenyőbe vagy keverőtálba, és a végeredmény mindig csodálatos. Nos, ha mindenki így főzne, nem kellenének a receptek, nem lenne szükség mérőpoharakra és mérlegre. Ezek mindegyike része a konyhai alapfelszerelésnek. Azonban a meglétük még nem garancia a sikerre: használni is tudni kell őket.

Olyan egyszerűnek tűnik: csak mérsz, és már állíthatod is össze az ételt. Ha azonban úgy látod, a sütési projektek nem úgy sikerülnek, ahogy tervezted – a currybe kevés lett a fűszer, az interneten talált recept alapján készült süti nem is hasonlít a fotón látotthoz –, valószínűleg rosszul méred az alapanyagokat. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amiket elkövethetsz az alapanyagok mérése során.

Nem lazítod fel a lisztet

A liszt nagyon fontos alapanyag, sok mindent befolyásol, ha nem méred ki pontosan. Először is lazítsd fel a lisztet, mielőtt a mérőpohárba teszed – ez azt jelenti, hogy keverd meg vagy szitáld át. A lényeg, hogy ne tömörítsd! Ha igazán pontosan szeretnél mérni, használj konyhai mérleget! 

Nagyvonalúan bánsz a barna cukorral

A kristálycukor mérése meglehetősen egyszerű, de a barna cukor gyakran áll össze csomókba. Ha ilyenkor csak legyintesz és továbblépsz, szinte biztosan nem annyi cukor kerül a sütibe, mint kellene, az összeállt cukor ugyanis tele van légbuborékokkal. Mérés előtt morzsold szét egy kanállal az összeállt cukorcsomókat. Kicsit tovább tart, de megéri!

Nem ismered a friss fűszernövények mérésének trükkjeit

Mindegy, hogy először méred le és utána aprítod, vagy fordítva. Mindkét módszer jó, csináld úgy, ahogy neked kényelmesebb. A lényeg, hogy lazán szórd a mérlegre vagy a mérőpohárba, ne tömörítsd! Ha a recept „részekben” adja meg a hozzávaló mennyiségét, kiválaszthatod a mérés módját. Két rész rózsasziromot és egy rész citromfüvet adagolhatsz úgy, hogy 2 csésze rózsaszirom és 1 csésze citromfű, vagy úgy is, hogy 2 evőkanál rózsasziromot és 1 evőkanál citromfüvet használsz.

Nem szeded ki a mérőpohárból a ragadós alapanyagokat

A főzés és a sütés garantáltan rendetlenséggel – és pontatlansággal – jár, ha valamilyen ragadós anyagot (például mézet, melaszt, mogyoróvajat) mérsz. Ezek ugyanis elég nehezen jönnek ki a mőrőedényből… Néhány egyszerű trükkel ezt a hibát is kiküszöbölheted. Ha kibéleled a mérőpoharat fóliával egyszerűen kiszedheted a ragadós anyagot, és utána egy késsel lehúzhatod azt is, ami a fóliára tapadt. Jó megoldás, ha olaj spray-vel befújod a mérőpohár oldalát, ekkor nem tapad hozzá semmi.

A friss és szárított fűszernövényeket ugyanúgy méred

A friss hozzávalók nagyszerűek, de legyünk őszinték: nem mindenki képes arra, hogy fűszereket termesszen az erkélyen vagy az ablakpárkányban… Ha az általad készített recept friss fűszereket kíván, de neked csak szárított áll rendelkezésedre, ne aggódj, csak figyelj az adagolásra. Egyszerű a szabály: minden evőkanál friss fűszernövény helyett számolj 1 teáskanál szárított fűszert. Ha a receptben nem ilyen egyértelműen adják meg a mértékegységet, alkalmazd a 3:1 arányt (friss és száraz). Néhány kivétel akad a szabály alól: például egy közepes hagyma helyett 1 teáskanál vöröshagymaport használj. A bazsalikom és a kakukkfű pedig kicsit erősebb: a bazsalikomot 2:1 arányban számold, a kakukkfűből pedig 1 evőkanál frisset ¾ teáskanálnyi szárazzal tudsz helyettesíteni.

Nem egyengeted le a száraz anyagokat a mérőpohárban

Minden száraz összetevő tetejét egy kés segítségével simítsd el. Ha a liszt vagy a cukor „púposodik” a mérőpohárban, valószínűleg nem a kívánt mennyiséget méreted ki. (A folyékony összetevőket úgy tudod pontosan kimérni, hogy lehajolsz, és szemmagasságban ellenőrzöd, hogy a megfelelő mennyiség került-e a mérőpohárba.)

Nem a megfelelő mérőeszközöket használod

Általában a konyhában kevés a hely, ezért igyekszünk a körülöttünk lévő használati tárgyak mennyiségét csökkenteni. Több mérőpohár, mérőkanál helypazarlásnak tűnhet, pedig nem az. A nedves összetevőkhöz ajánlott mérőpoharak üvegből vagy átlátszó műanyagból készülnek, és az üveg oldalán lévő jelöléssekkel jelzik a térfogatot. A száraz anyagokhoz használható mérőedények műanyagból, fémből vagy kerámiából készülnek. Egy kerámia edényben nagyon nehéz pontosan kimérni a vizet vagy olajat… 

Nem tudod, hogy száraz vagy folyékony az összetevő?

A víz egyértelműen folyadék, a cukor egyértelműen száraz összetevő. De mi a helyzet a tejföllel vagy a joghurttal? A legtöbben azt gondolják, a folyadékmérőben kell kimérni, pedig ezekkel a „köztes” összetevőkkel úgy kell bánni, mintha szárazak lennének. Mérd tehát úgy, mint a lisztet: kanalazd a mérőpohárba és ne felejtsd el lesimítani a tetejét!

Nem jól számolsz

Mindannyiunknak megvannak a kedvenc, bevált receptjeink, de azért időről időre kipróbálnánk valami újat is. A világhálóról letöltött recepteknél előfordul, hogy nem a megszokott mértékegységekben adják meg a hozzávalók mennyiségét. A legjobb, ha nyomtatsz magadnak egy konverziós táblázatot: így mindig szem előtt lesznek a váltószámok. 

Túl- (vagy alá) becsülöd a „csipetnyit”

A receptekben nem mindig adnak meg pontos mennyiséget, gyakori a csipetnyi só, csipetnyi cukor meghatározás. Valójában mennyi a csipetnyi? Ha tudományosan szeretnénk megközelíteni a kérdést, általában a csipetnyit 1/16 teáskanálként definiálják, mások valahol 1/16 és 1/8 teáskanál közötti mennyiségre teszik. Képzeld ezt a mennyiséget magad elé, és ez alapján ízesítsd!

Még több hiba, amivel elrontod az ételt:

Ezek is érdekelhetnek