A gluténmentes életmód elsőre bonyolultnak tűnhet, de egy kis odafigyeléssel és tudatos tervezéssel könnyedén beépíthető a mindennapokba.

Autoimmun gluténérzékenység (cöliákia) esetén a gluténmentes étrend nem választás kérdése – életfogytig tartó elköteleződés. De mit jelent ez a gyakorlatban a mindennapi főzés, vásárlás és tárolás szintjén? Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a Prima Medica Szakmai Napon.

A gluténmentes étkezés nem lehetetlen, csupán apró odafigyelés szükséges
A gluténmentes étkezés nem lehetetlen, csupán apró odafigyelés szükséges
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Tilos, tilos, tilos – ezek nem férnek bele a gluténmentes étrendbe

A szakember szerint a gluténmentes táplálkozás alapja, hogy teljesen száműzzük az étrendből a búzát, az árpát és a rozst. Nem kivétel a tönkölybúza, a durum sem – még ha elsőre egészségesebb választásnak is tűnnek, ezek ugyanúgy tartalmaznak glutént, így cöliákiásként ezekből egy falatot sem fogyaszthatunk.

Mi a helyzet a zabbal?

A zab sok cöliákiás számára is fogyasztható, de csak garantáltan gluténmentes formában. A normál zabtermékek gyakran szennyeződhetnek más gabonákkal, így itt különösen fontos az ellenőrzés. A gluténmentes zab remek választás lehet, mert segít pótolni a rostokat, amelyek gyakran hiányoznak a gluténmentes diétából.

Változatos köretek gluténmentesen? Igen!

A rizs és burgonya sokak gluténmentes étrendjének alapkövei, de érdemes más köreteket is kipróbálni. A quinoa, köles, hajdina és amaránt mind gluténmentesek, ráadásul rostban gazdagok. Ha zöldségekre vágyunk, egy jó párolt káposzta vagy friss saláta is tökéletes kiegészítő lehet, természetesen gluténmentes fűszerekkel ízesítve.

Ami viszont tiltólistás: árpagyöngy (gersli), bulgur (más néven törökrizs), és a kuszkusz is – főleg, ha durumbúzából készült.

Ne dőljünk be a megszokásnak!

Még a jól bevált termékek is okozhatnak meglepetést. A glutén rejtőzhet felvágottakban, májkrémekben, ízesített tejtermékekben, sőt még a fagyasztott burgonyában is! Ezért kulcsfontosságú, hogy minden egyes vásárláskor átnézzük az összetevőlistát – még akkor is, ha a termék korábban „biztonságos” volt.

Hogyan tároljuk a gluténmentes alapanyagokat?

Ha egy háztartásban gluténmentesen és gluténtartalmúan is főzünk, különösen fontos a tiszta tárolás. A legjobb, ha a gluténmentes termékeknek külön szekrényt vagy legalább egy felső polcot szánunk, így elkerülhető a szennyeződés. A lezárható dobozok és címkék szintén segítenek rendet tartani.

A tárolás kifejezetten fontos a keresztszennyeződés elkerülése miatt
A tárolás kifejezetten fontos a keresztszennyeződés elkerülése miatt
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Gluténmentes konyhatechnika

Nem kell az egész konyhát lecserélni, de van pár eszköz, amit érdemes külön használni. A fa eszközök például porózus anyaguk miatt nehezen tisztíthatók tökéletesen – inkább szerezzünk be külön fakanalat, vágódeszkát és sodrófát a gluténmentes főzéshez. A pirítós szerelmeseinek jó hír, hogy kapható mosható zsák, amivel a régi kenyérpirító is használható maradhat. De ha biztosra akarunk menni, érdemes egy külön gofrisütőt vagy szendvicssütőt is fenntartani a gluténmentes ételek számára. A hűtőben pedig különítsük el és címkézzük fel a gluténmentes fogásokat, hogy véletlenül se keveredjenek – írja a Budai Allergiaközpont.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.