Autoimmun gluténérzékenység (cöliákia) esetén a gluténmentes étrend nem választás kérdése – életfogytig tartó elköteleződés. De mit jelent ez a gyakorlatban a mindennapi főzés, vásárlás és tárolás szintjén? Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a Prima Medica Szakmai Napon.
A szakember szerint a gluténmentes táplálkozás alapja, hogy teljesen száműzzük az étrendből a búzát, az árpát és a rozst. Nem kivétel a tönkölybúza, a durum sem – még ha elsőre egészségesebb választásnak is tűnnek, ezek ugyanúgy tartalmaznak glutént, így cöliákiásként ezekből egy falatot sem fogyaszthatunk.
A zab sok cöliákiás számára is fogyasztható, de csak garantáltan gluténmentes formában. A normál zabtermékek gyakran szennyeződhetnek más gabonákkal, így itt különösen fontos az ellenőrzés. A gluténmentes zab remek választás lehet, mert segít pótolni a rostokat, amelyek gyakran hiányoznak a gluténmentes diétából.
A rizs és burgonya sokak gluténmentes étrendjének alapkövei, de érdemes más köreteket is kipróbálni. A quinoa, köles, hajdina és amaránt mind gluténmentesek, ráadásul rostban gazdagok. Ha zöldségekre vágyunk, egy jó párolt káposzta vagy friss saláta is tökéletes kiegészítő lehet, természetesen gluténmentes fűszerekkel ízesítve.
Ami viszont tiltólistás: árpagyöngy (gersli), bulgur (más néven törökrizs), és a kuszkusz is – főleg, ha durumbúzából készült.
Még a jól bevált termékek is okozhatnak meglepetést. A glutén rejtőzhet felvágottakban, májkrémekben, ízesített tejtermékekben, sőt még a fagyasztott burgonyában is! Ezért kulcsfontosságú, hogy minden egyes vásárláskor átnézzük az összetevőlistát – még akkor is, ha a termék korábban „biztonságos” volt.
Ha egy háztartásban gluténmentesen és gluténtartalmúan is főzünk, különösen fontos a tiszta tárolás. A legjobb, ha a gluténmentes termékeknek külön szekrényt vagy legalább egy felső polcot szánunk, így elkerülhető a szennyeződés. A lezárható dobozok és címkék szintén segítenek rendet tartani.
Nem kell az egész konyhát lecserélni, de van pár eszköz, amit érdemes külön használni. A fa eszközök például porózus anyaguk miatt nehezen tisztíthatók tökéletesen – inkább szerezzünk be külön fakanalat, vágódeszkát és sodrófát a gluténmentes főzéshez. A pirítós szerelmeseinek jó hír, hogy kapható mosható zsák, amivel a régi kenyérpirító is használható maradhat. De ha biztosra akarunk menni, érdemes egy külön gofrisütőt vagy szendvicssütőt is fenntartani a gluténmentes ételek számára. A hűtőben pedig különítsük el és címkézzük fel a gluténmentes fogásokat, hogy véletlenül se keveredjenek – írja a Budai Allergiaközpont.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.