A kalács szeletek mindkét oldalát száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítjuk. Egy 20×30 cm-es tűzálló tálat vajjal alaposan kikenünk, majd a kalács szeleteket átlósan kettévágjuk és az így kapott háromszögekkel kirakjuk a tálat. A háromszögek csúcsa néz felfelé és egymást fedik a szeletek. A lágy vajat rácsipkedjük a kalács szeletekre.
A körtéket megmossuk, negyedeljük, a magházukat eltávolítjuk és fél centi vastag szeletekre vágjuk. A kalács szeletek közé elosztjuk, hogy mindenhová jusson. A leöblített lecsepegtetett menta ágakról leszedjük a leveleket, azokat is hozzáadjuk.
A tojások sárgáját és a két egész tojást gépi habverővel fehéredésig habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát és a lereszelt citrom héját.
A habos keverékhez adjuk óvatosan a tejet és az egészet ráöntjük az előkészített kalácsszeletekre. Végül az egészet megszórjuk porcukorral.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük úgy, hogy a tetején lévő porcukor kissé rákaramellizálódjon. Ettől nagyon finom, vékony, roppanós réteg képződik a desszertünkön. Miután megsült, akár rögtön melegen, vagy később hidegen is fogyaszthatjuk.
Ez az a tipikus desszert, ami annyira egyszerű, hogy ha még a konyhába bemenni sincs kedvünk, akkor is elkészítünk, mert annyira gyors és egyszerű. - veruss74
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!