Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a drágulást megérezzük! Ennyibe kerül egy gombóc fagyi a Balatonnál

default user icon
MME
Minden évben meghatározó, hogy mennyibe kerül a Balatonnál egy gombóc fagyi. A Likebalaton stábja ennek járt utána, íme a nagy balatoni fagyikörkép.

Arra szinte mindenki emlékszik, mennyibe került egy gombóc fagyi a gyerekkorában. Vannak, akiknek 50 fillér jut eszébe, másoknak a 10-20 forint. Az is minden évben meghatározó, hogy mennyibe kerül egy gombóc fagyi a Balatonnál. A Likebalaton.hu szerkesztői feltérképezték, vajon hogyan alakultak a fagylaltárak idén a magyar tengernél. 

Siófok – 250-400Ft

Siófokon minél közelebb megyünk a vízhez, a strandokhoz, annál többe kerül egy gombóc fagyi vagy a jégkrém. De frekventált helynek számít Siófok Fő tere, a Víztorony környéke, ahol számos fagyizó található. Általában 350 forint egy gombóc, 5 dkg-os fagyi, de a Sió Pláza bejáratánál található 330 forintos is, ugyanakkor van olyan cukrászda, ahol 350 forint/gombóc, valamint 400 forint/gombóc közül is lehet választani, utóbbi “prémium” minősítéssel rendelkező olasz krémfagyi. A város más részein is számos fagyizó található, melyeket a parttól távolabb lévő utcácskákban is felfedeznek az ínyenc vendégek. A Meggyfa Fagylaltműhelyben például kiváló kézműves fagyik készülnek, egy gombóc ára pedig 250 forintba kerül.

Zamárdi – 300 Ft

Zamárdiban, a 7-es út mellett található Tóparti Fagyizóban 300 forintba kerül egy gombóc fagyi, ami 5-6 dkg-os súly körül van, 80 forint az öntet vagy a szórás, 150 forint a tejszínhab.

Balatonföldvár – 300-800Ft

Balatonföldváron, a 38 éve működő Cuki fagyizó törzsvendégei jól tudják, hogy nem a parton kell keresni a legjobb fagyizókat. Itt egy gombóc hűsítő édességért 300 forintot kell fizetni, de létezik cukormentes fagyi is, ami 340 forint, a gombócok pedig 4,5 dkg-t nyomnak.

Ugyancsak Balatonföldváron, a hajóállomás melletti fagyizóban 350 forint egy gombóc fagyi, de csavaros is van: a 90 grammos csavaros (kicsi) 500, a 140 grammos (nagy) 800 forint.

Balatonlelle – 330 Ft

A Geleta cukrászdájában harminckét féle fagyi fér a pultba. Messziről „kiabált” az áfonyás sajttorta, ami krémes és gyümölcsös volt, amolyan olasz módi. Gombócát 330 forintért adták. Valódi gombócot, egy milligrammal sem többet, mint ami a fagyiadagoló kanálba belefér. A lime-os barack, a pekándió és a tökmag érdekesnek bizonyultak, csakúgy mint a csokifagyi helyét felváltó belgacsoki.

Igazi kézműves fagyival kápráztat el a Zsúr fagyizó Balatonlellén. Még a málnát is a készítő passzírozza a valóban hideg finomsághoz. A gombócokat jól megmerített kanálból cuppantják a tölcsérre, 330 forintért. Például a mézes fahéjat, a homoktövist vagy zserbót.

Fonyód – 330 Ft

A főtéren van a leglátványosabb fagyispult. Az Adria fagyizó, ahol mélyre merítik a kanalat, és szintén úgy húsz féle ízből választhatunk. A környezet pedig a forró utcaköveknek köszönhetőn buzdít is arra, hogy a pénztárcánk után nyúljunk és fizessünk magunknak 330 forintért egy gombócot.

Balatonfenyves – 320-350 Ft

A település sétálóutcáján egymást érik a jobbnál jobb cukrászdák és fagyizók. Rottmayer Ice Cream fagyizó az ételérzékenyek fellegvára, hiszen kínálatukban cukor-, laktóz-, gluténmentes fagyik egyaránt megtalálhatóak. A 320 forintos gombócokat a hagyományos tölcséreken túl vegán vagy gluténmentes tölcsérbe is kérheted.

Gyenesdiás – 300-400 Ft

A díjnyertes fagyikat készítő Bringatanyán 400 forint egy gombóc fagyi, a kígyózó sorok és a mi tesztünk alapján is megéri egy adag ezt az árat, olyan finomságokat kóstolhatunk, mint az Illatos Izabella vagy a Gyenesdiós. A nyár egyik újdonsága az avokádós lime egy frissítő ízbomba, de a Páhoki pepita sós vegán tökmagot se hagyjátok ki.

Az alsógyenesi Lidó strand közelében levő Jaffa Büfében 300 forintért kérhetünk egy gombóc hideg hűsítőt.

Szigliget – 420 Ft

A Várkávézónál 420 forintba kerül egy kenés, édes tölcsérbe kapjuk a színezék- és aromamentes finomságokat. A szezonális gyümölcsízek mellett a sós mogyorót és a pisztáciát is vétek lenne kihagyni.

Badacsony – 350-400 Ft

Az állomás melletti placcon több fagyizó is található, mindenhol nagyon kedves a kiszolgáló személyzet, a La Tene Fagyizugban még kóstolófalatokat is kaphatunk. Nem gombócot, hanem egy nagy adag kenést kapunk 400 forintért. 

A Pelso fagyizó 350, a Manna Ice 360, a Cafe Badacsony pedig 380 forintot kér egy gombócért.

Balatonakali – 300 Ft

A hagyományos ízek mellett többek között sajttorta, levendulás áfonya és rózsaszínben magát kellető rágógumiízű is volt a tégelyekben, sőt, még a francia krémest és a zserbót is jeges gömbbe varázsolták. Itt 350 forintba kerül egy gombóc, míg a cukormentes ízekért ötven forinttal többet kell fizetni.

A főút másik oldalán, a strand felé vezető úton várja a vendégeket a Pántlika vendéglő, ahol a csavaros fagyi – mérettől függően 450 vagy 600 forintba kerül.

Tihany – 350-470 Ft

A tihanyi Balaton-parton a Móló fagyizóban kézműves fagyikat ízlelhetünk 350 forintos gombóc áron. A Levendula fagyizó Tihanyban és Balatonfüreden is megtalálható. Az árakat tekintve ez a legegyedibb mindegyik fagyizó közül, hiszen súlyra adják a fagyit: egy kiló 8400 Ft-ba kerül. Egy tölcsérben kért egy gombócért és egy sétálópohárban magunkkal vitt két gombócnyi adagért 1460 forintot fizettünk. Levonva az 50 forintos pohár árat, egy-egy méretesebb adag ára nekünk 470 forintra jött ki.

Balatonfüred – 380 Ft

A Tagore sétány melletti utcában a Bagaméri fagyizó a természetes alapanyagokból készült finomságokkal várja az édes és jeges sós ízek kedvelőit: egy gombócért 380 forintot kérnek. Az eddig felkeresett északi parti fagyizók közül itt adják a legnagyobb gombócot. Ha ugyanis az árakat akarjuk összehasonlítani, azt is figyelembe kell vennünk, hogy a gombócok átlagsúlya 3-5 dekagramm között van. 

A Balaton-parton lévő Füredi Korzó fagyizó előtt most is hosszú sor kígyózott, itt klasszikus és egyedi ízkreációkat kaphatunk 5, 5 dekás gombóconként 380 forintos áron.

Balatonalmádi – 350 Ft

Amit nem szabad kihagyni, az az Amaretto Fagyizó és testvére, az Amaretto Due. A két fagyizó egymástól pár méterre található és egy tőről fakad, ugyanaz a minőség és ár, de a választék különbözik. Számos glutén- és tejmentes fagylaltjuk van, ezeket light elnevezéssel látták el, cukormentes fagyijukat pedig sztíviával készítik el.

Egy gombóc 350 forintba kerül, kérhetünk öntetet rá 200 forintért, a vegán tölcsér és a tejszínhab pedig plusz 150 forintba kerül. Aki a mentes fagyikat szereti, az Amaretto Due-ban több fajtából választhat. 

A kikötőnél található Stég Fagyizóban szintén 350 forintért kóstolhatunk a klasszikus ízű fagyikból.

A Balatonfűzfői úton lévő Maya Cukrászdában pedig csakis friss, természetes alapanyagokból készülnek a fagyik, de ezek tejes és tejszínes finomságok. Az ár ugyanaz, 350 forint.

Balatonfűzfő – 350 Ft

A Tutti Frutti Fagyizóban nagy választékot találunk, vannak glutén- és tejmentes fagylaltok, sőt, van egy 100 % erdei gyümölcs fagyijuk, ami mindenmentes és bárki megeheti. Egy gombóc itt 350 forint.

Balatonkenese – 300-350 Ft

Kenese Fő utcáján egymással szemben találunk két olyan helyet, ahol fagyizhatunk. A Katica Kávézóban a pékáruk és italok mellett számos ízből választhatunk, egy gombócot 350 forintért nyalhatunk el.

Aki pedig kézműves fagyira vágyik, az mindenképpen térjen be a G&D Kézműves Pékség és Cukrászdába, ahol csak természetes alapanyagokból készülnek az ízletes csodák, választhatunk cukor-, glutén- és tejmentes fagyikat is, ráadásul gluténmentes tölcsért is kérhetünk. Egy gombócot 300 forintért kapunk.

A fotók illusztrációk!

Hogy mennyibe kerül egy gombóc fagyi Balatonmáriafürdőn, Vonyarcvashegyen, Baltongyörökön, Révfülöpön, Fövenyesen, Csopakon, Veszprémben, Keszthelyen, Alsóörsön vagy Balatonakarattyán, olvasd el a Likebalaton.hu-n!

Ezek is érdekelhetnek

Friss