Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mennyei szilvás-túrós pite

90 perc
rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 2 mk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1-2 ek hideg víz
  • A szilvás- túrós töltelékhez:
  • 15 db szilva
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 2 ek keményítő)

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni.
  2. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben.)
  3. Ezután lecsípjük a tészta 1/3 részét, majd betesszük a hűtőbe.
  4. A maradék tésztát kinyújtjuk sütőforma méretűre, kibéleljük vele a formát, majd a hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
  5. A szilvát megmossuk, félbevágjuk, és eltávolítjuk a magot. Ezután megszórjuk a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, összekeverjük, majd pár percig állni hagyjuk.
  6. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, végül alaposan összekeverjük.
  7. Ezután hozzáadjuk a pudingport (vagy keményítőt), majd szintén alaposan összekeverjük. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk.)
  8. Kivesszük a hűtőből a tésztával kibélelt piteformát, majd egyenletesen belekanalazzuk a túrós masszát.
  9. Ezután a túrós töltelékre ízlés szerint ráhelyezzük a felezett, fűszeres szilvát.
  10. A hűtőből kivesszük a kisebb tésztagombócot, lisztezett felületen kinyújtjuk, majd éles késsel vagy derelyevágóval keskeny csíkokra vágjuk. Ezután a tésztacsíkokkal berácsozzuk a pite tetejét.
  11. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 percig sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

10 VILLÁMGYORS ÉS EGYSZERŰ SZILVÁS SÜTI>>> 

11 ISTENI GYÜMÖLCSÖS PITE, AZ ALMÁSTÓL A MEGGYESIG>>

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az omlós tésztához jól illik a túrós-szilvás töltelék, de a szilvát ízlés szerint le is cserélhetjük más gyümölcsre. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss