A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben.)
Ezután lecsípjük a tészta 1/3 részét, majd betesszük a hűtőbe.
A maradék tésztát kinyújtjuk sütőforma méretűre, kibéleljük vele a formát, majd a hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
A szilvát megmossuk, félbevágjuk, és eltávolítjuk a magot. Ezután megszórjuk a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, összekeverjük, majd pár percig állni hagyjuk.
A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, végül alaposan összekeverjük.
Ezután hozzáadjuk a pudingport (vagy keményítőt), majd szintén alaposan összekeverjük. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk.)
Kivesszük a hűtőből a tésztával kibélelt piteformát, majd egyenletesen belekanalazzuk a túrós masszát.
Ezután a túrós töltelékre ízlés szerint ráhelyezzük a felezett, fűszeres szilvát.
A hűtőből kivesszük a kisebb tésztagombócot, lisztezett felületen kinyújtjuk, majd éles késsel vagy derelyevágóval keskeny csíkokra vágjuk. Ezután a tésztacsíkokkal berácsozzuk a pite tetejét.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 percig sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az omlós tésztához jól illik a túrós-szilvás töltelék, de a szilvát ízlés szerint le is cserélhetjük más gyümölcsre. - kgizike
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!