Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Máglyarakás

60 perc
mester
átlagos
6 adag

Elkészítés

  1. A tejet és a tejszínt felforraljuk, vigyázva, hogy nehogy kifusson. Amikor már elkezd gyöngyözni, elzárjuk, mert onnantól kezdve már nagyon gyorsan kifuthat. Egy nagyobb narancs és citrom héját belereszeljük.
  2. A már karikára vágott kiflikre ráöntjük a forró tejszínes tejet, és óvatosan összeforgatjuk vele. (Ha nem lenne elég a tej, akkor még keveset öntünk azokra a részekre, ahol nem látjuk, hogy eléggé megpuhulna a kiflikarika.) A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, és hozzákeverjük a kiflikhez.
  3. Egy közepes méretű jénai tálat kivajazunk, s megszórjuk zsemlemorzsával. Belehelyezzük a kiflis keveréket, és baracklekvárt csorgatunk rá bőven, vagy megkenjük vele, attól függően, milyen a lekvár állaga. Megszórjuk darált dióval.
  4. Az almákat vékony cikkekre vágjuk, majd egy lábosban a vajjal és a narancs levével, valamint a fahéjjal és a barnacukorral addig pároljuk, amíg közepesen puha nem lesz. Ha megpároltuk, elosztjuk a kiflis keveréken, a diós rétegen.
  5. 180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre.
  6. Ez alatt az idő alatt a a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk. Kb. két kanál baracklekvárt forgatunk bele.
  7. A 20 perc letelte után ezt óvatosan ráhalmozzuk a sütőből kivett félig kész máglyarakásra, és kanállal csúcsokat formázunk a habból.
  8. Levessszük a sütő hőfokát kb. 170 fokra. Amint a tojásfehérjehab elkezd pirulni, kész van a máglyarakás. Kicsit megvárjuk, hogy hűljön, és amikor már langyos, akkor szeleteljük. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss