Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik olaj mire jó? Ebben lesz a legfinomabb a rántott hús

Egyre népszerűbbek a különféle növényi olajok. Összeszedtük, milyen jótékony hatásuk van a szervezetre, és melyiket fogyaszthatjuk hidegen, melyikkel süthetünk, főzhetünk.

A boltok polcain egyre többféle olaj sorakozik, ám sokan nem tudják, hogy melyik mire jó. Azért, hogy tökéletes legyen a salátád, vagy finom és ropogós legyen a vasárnapi rántott húsod, nem árt képben lenni az alábbi olajtípusokkal és azok felhasználásával.

Az egekbe magasztalt

A telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj csökkenti a koleszterinszintet, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Éhgyomorra fogyasztva serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorégést. Sütésre nem alkalmas, helyette használjuk főzéshez, pároláshoz vagy nyersen salátákra locsolva.

Ebben süsd a rántott húst

Semleges íze miatt a napraforgóolaj kiváló főzésre, párolásra, bő olajban sütésre, hidegen sajtolva salátákhoz. Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, de kenhetjük pattanásra és ekcémára is.

Fiatalság kulcsa

Salátákra, kencék készítéséhez, krémlevesekhez, de önmagában, kúraszerűen is javasolt a tökmagolaj. Egészséges lesz a haj és a bőr, javítja a keringést, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit, lassítja a szervezet öregedési folyamatait.

A jóval teli zsír

Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, ezért a kókuszolajat nem ajánlott salátára öntve fogyasztani. Tökéletes viszont főzésre, bő olajban sütésre, így kiváló növényi helyettesítője a vajnak. Serkenti az anyagcserét, javítja a pajzsmirigy működését.

Rugalmas ízületek

Az egyik legjobb választás a főzéshez a repceolaj, hiszen semleges íze nem nyomja el az ételek zamatát. Csökkenti a koleszterinszintet, védi az érrendszert, segít az ízületi gyulladások kezelésében.

Az egészség őre

A földimogyoró olaj pörköléskor nyert intenzív aromája kiváló rizshez, zöldséghez, marhafasírt vagy rántott hús sütésére. Jótékonyan hat a vércukorszintre, erősíti az immunrendszert, hidratálja a bőrt.

Javítják a keringést

A dióolaj tökéletes salátákba, mártásokba, palacsintatésztába keverve, de bő olajban való sütésre nem alkalmas. Csökkenti a trombózis és az érelmeszesedés esélyét.

A fogyás titka

Főleg salátakészítésre javasolt a lenmagolaj, de a konyhán kívül a kozmetikában is felhasználják. Segíti a hörghurut kezelését, a cukorbetegség megelőzését, emellett gyorsítja az anyagcserét.

Szívbarát olaj

Egyre népszerűbb a szőlőmagolaj. Akár a napraforgóolajat is helyettesíthetjük vele, ha sütni, főzni, párolni szeretnénk. Jó hatással van a vérrendszerre, a keringésre, a szívre és gátolja az érelmeszesedést.

Egészséges csontokért

Csontritkulás kezelésére fogyasszunk mákolajat. Serkenti az agyműködést, jó hatással van a vérnyomásra és a koleszterinszintre. Fogyasszuk nyersen, naponta egy kanállal magában vagy kenyérrel.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss