Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik lesz Magyarország legjobb kenyere?

Az ötfős szakmai zsűri kiválasztotta Magyarország legjobb kenyereit, amelyek a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyének második körös elbírálásába bejutottak. Július végén pedig az is kiderül, hogy melyek lesznek, a korábban meghirdetett kategóriák (Szent István napi kenyér, Rozskenyér és Innovatív kenyér) győztesei!

A szemlén a sajtó munkatársai is megnézhették, és meg is kóstolhatták a pékek alkotásait. Volt itt hagyományos fehér kenyér, szénhidrátcsökkentett vekni, és szívekkel díszített cipó is. A sokszínűség indokolt, hiszen, ahogyan a Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke beszédében kiemelte, a hagyományos kenyerek mellett, egyre több fogyasztó keresi az alternatív megoldásokat, ha kenyérről van szó.

A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában.

Íme néhány hasznos tanács Ilonka Boldizsártól, a Kenyérverseny zsűrielnöketől.

- Malátát használni a kenyérnél nemcsak azért jó, mert esetleg a termék színét adhatja, hanem ízhatásában is egy kellemes lehet, ha minimálist használnak belőle a pékek. És nem káros anyagról beszélünk.

- A hosszanti vágás technikával elérhetjük, hogy a kenyerünk térfogata növekedjen, így adalékanyagokat nem kell használnunk. Ráadásul ettől a vágástól rusztikus jellegű lesz a kenyerünk, ami még vonzóbbá teheti a vásárlók számára.

- A „buborékok” megjelenése a kenyérben – miután felvágtuk – megmutatja, hogy mennyit érlelhették a tésztát, milyen minőségű lisztet használtak hozzá, mennyi időt fordítottak dagasztásra és így tovább.

- A hosszú érésű tészta, valamint a hosszú érésű kovász a kulcsa a jó kenyér ízének. Fontos, hogy a hőmérséklettel, és a idővel is kísérletezzünk, hogy a termék a lehető legjobb ízű legyen.

Ezek is érdekelhetnek

Friss