Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik hasonít leginkább a hagyományos trappistához?- laktózmentes sajtokat teszteltünk

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a tejben vagy tejtermékekben található tejcukor (laktóz) lebontásának képtelenségét jelenti. Világszerte egészen vegyes, hogy a lakosság mennyire érzékeny erre. A hollandok például 1% körüli, míg ázsiai országok többsége 80-90% feletti eredménnyel rendelkezik. Kis hazánkra többfajta adatot is találni, de valahol 10-35% között lehet talán az igazság, de inkább utóbbi értékhez közel. Ezen felkerekedve kerestünk laktózmentes sajtokat, azon belül is szeletelt trappistákat. Több sajttípus is laktózmentesnek számít érlelésük végett, de mi most csak a trappistákra mentünk rá.

Tolle

Illatában sok különbséget nem tudunk felfedezni egy hagyományos trappistához képest, tökéletesen ingerszegény. Kóstolva kicsit elevenedik a történet, kapunk egy pici sajtos huzatot végre. Nem a leghosszabban kitartó íz az biztos, de egynek megteszi. Állagra a szeletek átlagos vastagságúak és cserébe kicsit keményebbek.

Adatok: 125 gramm, zsírtartalom 45%, 399 Ft

BOHÓC, MELÓDIA, SZERENCSI RETRO - NOSZTALGIA CSOKIKAT TESZTELTÜNK

Bluedino

Orrunk ennek illatára sem jön extázisba, de szerencsére itt is csak addig tart a tünetmentesség, amíg meg nem kóstoljuk. Kapunk egy hirtelen extra erejű sajtos lendületet, aminek veszettül sok köze a klasszikus trappistához nincsen, de amúgy sajtként nem rossz. Állagra kemény, amit mi sem bizonyít, hogy hajtani szinte nem is lehet, mert azonnal megtörik. Íze lassan cseng le szánkban.

Adatok: 125 gramm, zsírtartalom 45%, 299 Ft

"AZ EPER SEJTELMESEN FIGYEL CSUPÁN A HÁTTÉRBŐL' - IVÓJOGHURTOKAT TESZTELTÜNK

Sissy

Illatoriga meglepő módon ennél sem található, pontosan annyira érdektelen szaglószervünk számára, mint az eddigi kettő. Kóstolva kísértetiesen hasonló élményt nyújt, mint a Bluedino márkanév alatt futó sajt. Ízre szinte ikrek lehetnének, de még állaguk, az említett tördelés is szinte ugyanúgy történik.

Adatok: 125 gramm zsírtartalom 45%, 299 Ft

MELYIKNEK ROPOG A BUNDÁJA? - FAGYASZTOTT RÁNTOTT SAJTOKAT TESZTELTÜNK

Milfina

Végre egy példány, ami csak úgy illatozik, amint kibontjuk – nem dehogy, ennél sincsen semmi. A szeletek itt is átlagosak, szinte alig tapasztalható köztük eltérés, ha a többit is figyelembe vesszük. Szolid íz megjelenik benne kóstoláskor, de eldurvulni ez sem tud, de továbbra is trappistáról van szó, amitől kár lenne ilyesmit elvárni egyáltalán. Rugalmasabb, mint az előző többi, hajlítgatni ezt jobban lehet repedések nélkül.

Adatok: 125 gramm, zsírtartalom 45%, 299 Ft

MI LESZ A TÍZÓRAI? LETESZTELTÜK A GYEREKEKNEK SZÁNT ÉDES SNACKEKET

Mizo

Az egyik legismertebb hazai tejtermékeket pörgető márka is jelen van a laktózmentes trappista piacon. Orrunkkal hosszadalmasan szimatolhatjuk, sok mindent ez sem fog nyújtani neki. Kóstolva már-már iszonyatos de ja vu érzéssel van dolgunk, mert bizony nagyon hasonlít minden tulajdonságában másik két alanyhoz. Ezt is nehezebben tudjuk hajlítani, mert jobban törik, illetve kicsit jobban megjön az íze, az első pillanatban.

Adatok: 125 gramm, zsírtartalom 45%, 399 Ft

"EZ OLYAN, MINT A KÁTRÁNNYAL ELKEVERT FILLÉRES ÜDÍTŐ" - ENERGIAITALOKAT TESZTELTÜNK

Ítélet

Mivel mondhatni két különböző termék pörög a piacon, így igencsak nehéz értelmes sorrendet felállítani köztük. A Milfna és a Tolle alkot egy csapatot, illetve a Mizo-Sissy-Bluedino hármasa pedig egy másik csapatot. Ezek a társaikkal tökéletesen hasonlóak, elég csak megnézni adatlapjukat, ami mondhatni karakterpontosan megegyezik. Tápérték, kcal és minden hasonló totálisan egyezik rajtuk.

A két csapat közül egy hajszálnyival inkább, a Mizo és lányai néven futó hármas a jobb, ezeknél kóstolva picit teljesebb a trappistás élmény. A Tolle-Milfina kettőse sem nevezhető egyáltalán rossznak, csak egy picit kevésbé „intenzív” benne az íz, strilebb az egész, viszont állagra jobb, mint az üvegcsontú hármas bármelyike is. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss