Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik az igazi padlizsánkrém?

default user icon
MME
A padlizsánkrém már-már olyan étel, mint a lecsó vagy a túrógombóc, a bolognai vagy a tiramisu: mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes azért böngészni a receptek és tippek között, mert a legfinomabb padlizsánkrém is továbbfejleszthető!

Parázs viták dúlnak arról, milyen a jó padlizsánkrém, melyik az igazi, kié a legfinomabb. Ízlések és pofonok, ugyebár… de a jó háziasszony szeret játszani, kísérletezni, és ugyanolyat ugyan tud kétszer csinálni, csak nem akar. Mert annyi a lehetőség a variálásra és az ízlelőbimbók gerjesztésére.

Mit lehet ezen ennyit variálni? – kérdezik a laikusok. Pedig lehet – mondjuk mi, a tűzhely körül settenkedők. Mert ugye már az sem mindegy, grillen, platnin vagy sütőben sütjük a padlizsánt. Ahogy az sem, hogy a padlizsán húsát késsel daraboljuk vagy mixeljük. És akkor még nem beszéltünk az ízesítésről, a kompozícióról. Hagyma vagy fokhagyma, esetleg mindkettő? Majonéz, tejföl vagy joghurt? Vagy csak egyszerűen olaj? Ecet vagy citrom, vagy egyik sem? Kerüljön-e bele sült paprika vagy sült paradicsom? Esetleg petrezselyem vagy koriander? Mert az erdélyi padlizsánkrém is igazi, meg a libanoni is - és ahol padlizsán terem, ott saját padlizsánkrém is készül.

Csupa-csupa választási lehetőség. Mindenképpen érdemes kipróbálni többfélét, hiszen a főzés lényege a kreativitás. Egyszer fokhagymásan, másszor korianderesen a legjobb. Másképp tesszük el télire, és másképp készítünk belőle levest (mert igen, van padlizsánkrém-leves is!). És az sem mindegy, mártogatósnak kínáljuk, szósznak, vagy kenyérre kenve esszük vacsorára, reggelire.

Apropó kenyér… Ehetjük ropogós pirítóssal vagy lágy, friss kenyérrel, kenhetjük kiflikarikákra, ha előételnek kínáljuk, de készíthetünk hozzá blinit is, ahogy az oroszok szeretik. Ha mártogatóst készítünk, akkor zöldségchipsek, grissini vagy hasábokra vágott répa, uborka, angolzeller illik hozzá leginkább.

Lám-lám, egy ilyen egyszerű étel is milyen sokféle lehet. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy vannak, akik ezt az „alapreceptet” még továbbfejlesztik: durvára vágott diót vagy elmorzsolt fetát, olajbogyót vagy aszalt paradicsomdarabkákat tesznek bele, a libanoni változatba tahini vagy tehina, azaz szezámmagpüré kerül.

A padlizsánkrémnek van kevésbé krémes, kissé darabosabb változata is, ezeket inkább padlizsánsalátának hívjuk, de nem salátaként, hanem inkább előételként pitával vagy pirítóssal fogyasztjuk. A mediterrán vidéken rengeteg változatban készül, fűszeresek és nagyon finomak.

Egy szó mint száz: a padlizsánkrém minden módon finom. Aki szereti, azt felesleges győzködni. Aki még nem tartozik a rajongók táborába, azt egy nyári grillpartin érdemes meghódítani, előételként vagy mártogatósként kínálni az ellenállhatatlan finomságból.

Ezek is érdekelhetnek

Friss