Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melegszendvicsek – az egyszerűtől a különlegesig

default user icon
HL
Az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és legkiadósabb étel a melegszendvics, pillanatok alatt összeállítható, ráadásul nagyon jól variálható. Lehet pikk-pakk vacsora, de bulikon, baráti összejöveteleken is sikert arat. A praktikus ötletektől a különleges receptekig összeállításunkban!

A szendvicsek részesei mindennapjainknak: reggelire, vacsorára, iskolai uzsonnának, kirándulásra gyakran készítjük és fogyasztjuk, gyorsan készül, gyakorlatilag két kenyérszelet közé halmozott egyszerű alapanyagokból áll. A szendvicsek hosszú történetéből tudható, hogy bár a 18. században élt nemes, Sandwich grófság ura döntő szerepet játszott a praktikus fogás elterjesztésében, sokkal korábbi gyökerekkel is rendelkezik. Népszerűsége számos praktikus tulajdonságának köszönhetően máig töretlen.

A klasszikus szendvicsekhez hasonlóan a melegszendvicsek is igencsak népszerűek: tulajdonképp az egyik legegyszerűbb gyors melegétel, ami éppúgy lehet könnyű vacsora, mint baráti bulik kedvelt fogása. Remek helyre lelnek benne a maradékok, sőt néhány praktikával, izgalmas párosítással vagy épp formára igazítással igazán új életre kelnek benne az egyszerű alapanyagok.

Nyitott melegszendvicsek

A nyitott melegszendvicsek alapja egy szelet péksütemény vagy kenyérféle. Ezek méretét akár a falatnyitól az egész karéjig, sőt még annál nagyobbra is alakíthatjuk, ha mondjuk valóságos szendvicstortát sütnénk (pl. egy egész vekni hosszában felezett kenyér két oldalából, esetleg pitából, más lapos kenyérből).

Ha vendégeket várunk, a vékonyan felszeletelt kenyérből az aprósütemények kiszúrásához használt formákkal kis körlapokat, félholdakat, csillagokat vagy épp rombuszokat szúrhatunk ki. Nem érdemes túlságosan elaprózni, mert akkor nehéz lesz megpakolni. A nagyjából 4-8 cm átmérőjűre formázott miniszendvics-alapok tökéletesek az egy harapással bekapható falatokhoz. Látványosak, és még evőeszközre sem lesz szükség a tálaláshoz. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a feltét!

Érdemes körülnézni a hűtőszekrényben, rengeteg féle alapanyag kerülhet a szendvicsünkre. Nem kell feltétlenül azonnal vajjal kezdenünk, a kenyereket megkenhetjük kevés tejföllel elkevert mustárral, majonézzel, olasz fűszerkeverékkel elkevert paradicsomszósszal is, vagy akár fűszeres, magunk gyártotta sajtkrémmel, halkrémmel, de magunk keverte fűszeres tojáskrémmel is. Erre aztán kerülhet szeletelt vagy reszelt sajt, sonka, húsos szalonna – szinte bármi. A sor persze szezontól és a háztartás felszereltségétől függően még hosszan folytatható. Egy gazdagabb fűszeres krémmel (akár habzsákból is kerülhet a kenyérre különféle mintázattal) megrakott szendvics mehet is a forró sütőbe, de a tetejére biggyeszthetünk félbevágott olajbogyót, megszórhatjuk friss vagy szárított zöldfűszerekkel, további reszelt sajttal.

Az egyik legegyszerűbb, mégis különleges melegszendvicskrém állhat csupán két-három összetevőből, villámgyorsan elkészül, formáját kedvünk szerint variálhatjuk: lehet szögletes, kerek, amilyenhez épp kedvünk támad.

Gyors currys melegszendvics

Hozzávalók:
8 vékony szelet kenyér
4 evőkanál tejföl
5 dkg edámi sajt
1 teáskanál currypor

Elkészítés: A kenyerek héját levágjuk (de akár hagyhatjuk is), és alakjuktól függően kisebb (nagyjából 6x4 cm-es) téglalapokra vagy háromszögekre szeletlejük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral borítunk, ráhelyezzük a kenyereket.
Egy kis tálban elkeverjük a curry a tejföllel. A sajtot hozzáreszeljük, összeforgatjuk, elosztjuk a kenyerek tetején.
Betoljuk az előmelegített sütőbe, és néhány perc alatt megsütjük. Az illatozó, napsárga melegszendvicseket azonnal tálaljuk.

Ha a mediterrán ízeket akarjuk melegszendvicsbe sűríteni, gyors és egyszerű megoldás a pestós melegszendvics. Nem kell hozzá más, mint kenyér, pesto és sajt. A nagyjából 1 cm vastagra szeletelt kenyereket – legjobb a ciabbata - megkenjük bazsalikomos vagy piros pestóval, ráreszelünk egy kevés keménysajtot, ami lehet grana padano, parmezán, pecorino is, és gyorsan betoljuk a forró sütőbe néhány percre. Nagy előnye, hogy a maradék pestót és sajtot is felhasználhatjuk hozzá.

A maradék kéksajt is remekül használható melegszendvicshez, legyen az márványsajt vagy gorgonzola, gazdag ízeivel kitűnősen harmonizál pl. a körte.

Körtés-kéksajtos melegszendvics

Hozzávalók:
4 db zsemle
1 nagyobbacska vagy 2 kisebb körte
8-10 dkg kéksajt (pl. márványsajt, danish blue, gorgonzola)
5 dkg vaj
kevés frissen őrölt fehérbors

Elkészítés: A zsemléket félbevágjuk, mindkét felüket megkenjük a vajjal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral borítunk, rárakosgatjuk a vajas zsemléket.
A körtét meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magházát eltávolítjuk, és a magházzal lefelé fordítva vékonyan (nagyjából 2-3 mm-esre) felszeleteljük. Minden vajas zsemlére legyezőszerűen elhelyezünk 3 körteszeletet, majd rámorzsoljuk a kéksajtot, végül borssal meghintjük.
Betoljuk az előmelegített sütőbe, és addig sütjük, míg a sajt szépen ráolvad a körteszeletekre. Különleges, pedig milyen egyszerű melegszendvics! Egy maráknyi durvára vágott dióval is megszórhatjuk, még finomabb lesz…

Ha almánk van kéznél (mindig van), hasonló módszerrel készíthetünk almás-emmentáli sajtos melegszendvicset, amit akár az előző napról megmaradt csirke- vagy pulykasülttel, néhány szelet sonkával is felturbózhatunk. Ez esetben a vajjal megkent zsemle- illetve  kenyérszeletekre ráfektetjük a vékonyra szeletelt, magházától, héjától megszabadított almát, rápakoljuk a vékonyra szelt vagy apró falatokra tépkedett szárnyashúst, illetve sonkát, végül nagylyukú reszelőn lereszelt vagy vékonyra szelt emmentáli vagy jellegében hasonló nagylyukú sajttal borítjuk. Ha a sajt megolvadt, máris tálalhatjuk.
    

Alma helyett ananászkarikával (akár lecsepegtetett konzerv is lehet) is érdemes kipróbálni – úgy is nagyon finom!  A hawaii szendvics lényegében a sonka – ananász – sajt trió (időnként néhány más hozzávaló is gazdagíthatja) grillezett vagy átsütött egysége, kenyéralapon. 

Melegszendvicshez sokféle maradék alapanyagot, otthon lapuló tartós élelmiszert, fűszert vagy fűszerkrémet használhatunk, de mindig izgalmas, ha nem csupán sajt és sonka vagy szalámi és sajt kerül a kenyér vagy péksütemény tetejére. Tejérzékenyek számára remek megoldás, ha a kenyeret magos dijoni mustárral vagy fűszerezett sűrített paradicsommal kenik meg. Erre aztán jöhet hal, hús vagy épp grillezett zöldségféle. Nem szabad elfeledkezni a szegények konyhájából ismert sajt helyett alkalmazható kenyér- vagy zsemlemorzsáról sem. A morzsát érdemes őrölt borssal, kevés sóval és/vagy szárított zöldfűszerekkel (pl. bazsalikommal, oregánóval, rozmaringgal) is megszórni, alaposan összekeverni, és így megszórni vele a nyitott szendvicset. A sütőben szépen megpirul majd a szendvicsek tetején… Ez a trükk persze akkor is bevethető, ha épp kifogytunk a sajtból.

Zárt melegszendvicsek sokféle változatban

A melegszendvicsek másik nagy csoportjába az úgynevezett zárt szendvicsek tartoznak, amelyeknél két szelet kenyérféle, esetleg torillalap közé pakolunk mindenféle finomságot.

Nagy klasszikus ebben a műfajban a franciák croque monsieur vagy épp tükörtojás-kalappal csinosított és gazdagított croque madame változata. Ezek hozzávalói – a sajt, a sonka, a vaj és adott esetben a tojás is szinte minden hűtőszekrényben megtalálható. Átsüthetjük sütőben vagy serpenyőben, vajon is.

Ínyencek számára izgalmas élményt nyújtanak a világszerte elterjedt quesadilla-variációk, amikor is két tortillalap vagy épp egyetlen, de feltekert vagy félbehajtott tortilla rejti a finomságokat, amelyet aztán forró sütőben célszerű megpirítani. A töltelék igazán sokféle lehet: apróra darabolt maradék sült csirke, paradicsom, sajt, kukorica, de magunk készítette krémek is kerülhetnek bele.

Ha akad otthon savanyú káposzta, maradék főtt vagy sült hús, és viszonylag gyorsan kellene meleg, igazi éhségcsillapítót tálalni, remek ötlet a gazdag Reuben-szendvics. Ezt a hússal vagy sonkával és savanyú káposztával bőségesen megpakolt zárt szendvicset számos változatban tálalhatjuk. Ennek a 20. század első harmadában kreált szendvicsnek az egyik titka az ún. orosz mártásban rejlik: nem kell hozzá más, mint azonos mennyiségű majonéz, tejföl, ketchup, továbbá kevés egészen apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma, valamint némi chili, só és paprika, esetleg más ízesítők (pl. tabasco szósz, citromlé) keveréke. 4 személyre vegyünk 2-2 evőkanálnyi tejfölt, majonézt és ketchupot, adjunk hozzá 1 teáskanálnyi reszelt hagymát, ízlés szerint fűszerezzük kevés chilivel, sóval, őrölt pirospaprikával, ha kedvünk tartja, friss citromlével, esetleg aprított petrezselyemzölddel is, és alaposan keverjük el. Ha megvagyunk, hozzáláthatunk ez egyszerű, mégis tartalmas és izgalmas variációhoz.

Reuben-szendvics egyszerűen

Hozzávalók személyenként:
2 szelet kenyér (rozskenyérrel vagy teljes őrlésű kenyérrel a legjobb)
1 dkg vaj
5 dkg savanyú káposzta
10 dkg apróra vágott marhasült (sertés- vagy szárnysülttel, de még sonkával is helyettesíthető)
2 szelet emmentáli típusú sajt
1-2 evőkanál orosz mártás (ízlés szerint)

Elkészítés: Mindkét kenyérszeletet vékonyan megvajazzuk. Erre teszünk 1-1 szelet sajtot. Az egyik sajtos kenyérszeletre rátesszük a savanyú káposzta felét, kevés mártást, majd ráhalmozzuk az apróra vagdosott marhasült felét, erre megint mártást kanalazunk, aztán jöhet a maradék savanyú káposzta, a maradék sült, majd megint egy kevés mártás. A félretett sajttal borított kenyeret (a sajtos oldalával lefelé) ráillesztjük a gazdag rakományra. A sütőt grillfokozatra állítjuk, a szendvicset néhány perc alatt meggrillezzük.
Ha a kenyér kissé megpirult, a sajt elolvadt, azonnal tálaljuk. A könnyebb fogyaszthatóság okán félbe is vághatjuk. Igazi éhségcsillapító vagy tartalmas vacsora is lehet.

Rengetegféle húsos, sonkás, kolbászos, virslis, sajttal vagy épp rántottával megpakolt kiadós szendvicset is készíthetünk a háztartásban fellelhető maradékokból, amelyek sorából nem hiányozhatnak a töltött bundáskenyerek sem.

Ha könnyedebb zárt melegszendvicshez támad kedvünk, gombával (legyen az csiperke vagy nemesebb erdei gomba) is finom kombinációkat készíthetünk, de zöldségféléket is pakolhatunk a kenyérszeletek közé. A gombás melegszendvicseknél a szeletekre vágott vagy apróra darabolt, esetleg nagylyukú reszelőn lereszelt gombát kevés olajon vagy vajon minden esetben pirítsuk meg, így nem egyszerűen a nedvességtartalma csökken, de gyorsabban át is sül a szendvicsünk, és az ízek is jobban koncentrálódnak.

A piros pestóval vagy fűszeres sűrített paradicsommal megkent kenyérszeletre halmozott pirított gombaszeleteket akár kisebb mozzarelladarabokkal is gazdagíthatjuk. Ha van kéznél, friss bazsalikomleveket is szórhatunk rá. Kenyérszelettel borítva, néhány perc alatt átsül a forró sütőben.

Ha akad otthon cukkini, zöldpaprika, padlizsán, ezeket is érdemes előzetesen meggrillezni, aztán vajjal megkent kenyérszeletek közé rakosgatni, sajttal megszórni, és úgy átsütni. Ha kedvünk van hozzá, a zöldségeket kakukkfűvel, rozmaringgal is fűszerezhetjük a só és bors mellett, így még gazdagabbak lesznek az ízek.

Bármilyen melegszendvicset is készítünk, legyünk bátrak, nézzük meg, mi van a hűtőben, és kombináljuk bátran a hozzávalókat!

Világbajnok melegszendvicsek >>>

Quesadilla, a mexikói melegszendvics >>>

A francia melegszendvics >>>

Az olvadt sajt csodája >>>

Melegszendvics-receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss