Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melegítő ételek hideg napokra!

default user icon
MME
Egy forró tea átmelegíti a testünket és lelkünket egyaránt, ám a hatása tovább fokozható ügyes fűszerezéssel. Sőt, melegítő ételekkel könnyebben elviselhető a kinti hideg idő. Utánajártunk, mit érdemes enni cidriben!

Meleg hatású ételekkel könnyebben elviseli a szervezeted a hideg napokat. Húsok, zöldségek és fűszerek közül egyaránt vannak úgynevezett melegítő és persze hűsítő fajták is, de nem csupán az ételek fogyasztása befolyásolja a hőháztartásunkat, hanem azok elkészítési módja is.

Melegítő hatású húsok

A vörös húsok: sertéshús, marhahús, bárány- és vadhúsok fogyasztásával felmelegítheted magad. Emellett vannak olyan halfajták, amelyek szintén fogyaszthatóak a hideg napokon, ha melegségre vágyunk: a hering, a tőkehal, a lepény- és tonhal igazi téli ételek lehetnek.

 Felmelegítő gyümölcsök

Fázós időszakban a szilva, a grántálma az, ami belülről felmelegít bennünket, a hűsítő citrusféléket sem kell elfelejteni: ügyes fűszerezéssel szegfűszeggel, fahéjjal keverve fogyaszthatóak téli napokon is, de ne a kirándulás előtt kínáld ezekkel a családot.

Melegítő zöldségek

Újhagyma, póréhagyma, káposzta és a hüvelyesek a legjobb, amellyel belülről melegítheted fel magad, de a cékla, sütőtök is jó választás a hideg napokon. A kínai ősi gyógymódok szerint hideg időben érdemes minél több olajos magot, kiváltképp diót, mogyorót és gesztenyét fogyasztani. A nyers zöldségek: paradicsom, uborka, saláta nem ajánlottak a fázósaknak, mert azok által még inkább a hidegérzetüket erősítik.

Melegítő fűszerek

A magas vérnyomásúaknak ügyelniük kell az erős fűszerezésre, mert akadnak olyan fűszerek, amelyek még a téli hidegben is megizzasztanak bennünket: ánizs, csili, curry, gyömbér, fokhagyma, koriander, kömény és a fahéj.

Egyél meleget!

Minél tovább főzöd az ételt, annál több energiát takart meg, ezért a nyer zöldségek, saláták helyett párolj, grillezz, főzz, hogy minél több meleg ételt vigyél be a szervezetedbe. A reggeli hideg szendvics helyett nem véletlenül ajánlják hideg időben a rántottát, ebédre pedig meleg levest. A pörkölt, a sült, párolt, pirított ételek melegítő hatásúak, emellett pedig már maga a duruzsoló sütő látványa is átmelegít bennünket. 

Igyál meleget!

Az persze köztudott, hogy a meleg tea a testet és lelket egyaránt átmelegíti, de valójában minden meleg ital jót tesz a testünknek a hideg időben, de vigyázz: a zöld-, és kamilla tea hűtő hatású, ezért hiába iszod melegen, akkor is hűsítő hatását érzed később. Ősi módszer a hideg időben a méz fogyasztása is, amely melegítő hatású, tehát nem csak torokfájáskor hasznos.

Tartalmas és melegítő téli fogásokat keresel? Nézdd meg a válogatásunkat! >>>

Még több praktikus cikket olvasnál? Nézz körbe nálunk! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss