Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudtad? Ezért nem szabad forró italba tenni a mézet

default user icon
MME
A hideg idő beköszöntével egyre többször vágyunk valamilyen forró, meleg italra, amit mézzel édesítenénk. De jó ötlet például a meleg teát mézzel ízesíteni? Ennek jártunk utána.

A méz a természet folyékony aranya: kiváló tápanyag- és antioxidánsforrás – nyersen. A magas hő ugyanis elpusztítja a tápanyagok nagy részét. Akkor ez vajon azt is jelenti, hogy nem szabad felmelegíteni vagy forró italba tenni a mézet? Nem feltétlenül.

Mi történik, ha melegíted a mézet?

A méhek 32-35 fok között tartják a kaptárukat, így ha van otthon nyers méz, nyugodtan felmelegítheted 35 fokosra anélkül, hogy károsítanád a tápanyagtartalmát. A 35 fok fölötti meleg azonban elkezdi lebontani azokat az enzimeket, amelyek a méz ízét és gyógyászati előnyeit adják. Ha a méz eléri a 37 fokot, akkor már több száz összetevő lebomlik; ekkor a méz elveszíti antimikrobiális tulajdonságait. 40 fok felett a méz legfontosabb enzime is elpusztul: ez az invertáz, ami az emberi szervezetben segíti a komplex cukrok emésztését és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ennél is magasabb hőmérsékleten pedig elkezdődik a karamellizálódásnak nevezett folyamat, amely a méz összes jótékony komplex cukrát átalakítja egyszerű cukorrá.

A nyers méz előnyei

A nyers méz antioxidánsokban gazdag, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és segítenek megóvni a sejteket az öregedéstől, a káros hatásoktól. Ezenkívül jó forrása az aminosavnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és még sok más tápanyagnak. A mézben vannak olyan összetevők, amelyek segítik az agyműködést, jót tesznek a memóriának, az emésztésnek és potenciálisan hatékonyak a rák ellen. Érdemes ennyi jó tulajdonságot veszni hagyni?

Van megoldás!

Ezen előnyök egyike sem marad tehát meg, ha a mézet 35 fok fölé melegíted (éppen ezért a boltokban kapható olcsó mézek nem is tartalmazzák az értékes tápanyagokat, hiszen a pasztörizálás során ezek egyszerűen elpusztulnak). A megoldás? A mézet soha ne tedd forró italba, illetve ha kikristályosodott a méz a meleg vizes módszerrel olvaszd meg: tedd az üveget meleg vízbe, és így olvaszd fel lassan.

Tehát felmelegítheted a mézet, de forró italba ne tedd és ha főzni, sütni szeretnél a mézzel, bátran vegyél olcsóbb, pasztőrözött terméket.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss