Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melanzane alla Parmigiana *light*

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 3 közepes méretű padlizsán (kb. 75 dkg)
  • 1 mozzarella golyó (12,5 dkg)
  • 2 meghámozott, felszeletelt paradicsom
  • 3 dkg reszelet parmezán
  • A paradicsomszószhoz:
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
  • 75 dkg friss paradicsom hámozva, felkockázva (szezonon kívül egy nagy doboz jó minőségű) hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 kisebb sárgarépa apróra reszelve
  • 1 szál szárzeller
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • 1 evőkanál olivaolaj + kb. 2 evőkanálnyi a padlizsánok sütéséhez
  • 1 evőkanál méz - ízlés szerint növelhető a mennyisége

Elkészítés

Elkészítés: Először a paradicsomszószt készítem el: a hagymákat megtisztítom, felkockázom, a sárgarépát lereszelem, a zellert apró kockákra vágom, a paradicsomokat leforrázom, meghámozom, 2 db-ot félreteszek, felszeletelve, a többit kb. 2 cm-es kockákra vágom. Olajon üvegesre pirítom a hagymákat, hozzáadom a sárgarépát és a zellert, folyamatosan kevergetem, hogy le ne égjen, Kevés vízben előre elkeverem a paradiszomsűrítményt, majd hozzáadom a párolódó zöldségekhez. Rádobom a paradicsomokat, fűszerezem. Kb. 10 perc alatt elkészül, ekkor botmixerrel összeturmixolom. Amíg kicsit hűl, 1 cm vastag szeletekre vágom a padlizsánt, egy nagy tepsit beborítok sütőpapírral, a padlizsánok mindkét oldalát vékonyan megkenem olivaolajjal. A tetejüket kicsit megsózom. 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütöm.

Ekkor jön a rétegezés. Egy nagy szögletes sütőtál aljába 2 merőkanálnyi szószt teszek, erre jönnek a padlizsánszeletek, a tetejükre mozarellakockákat szórok, mjad a paradicsomszeleteket, erre újabb szószt rétegezek, majd újabb padlizsánt. Ezek tetejére is paradicsomszeleteket helyezek. Rámerek még 2 merőkanálnyi szószt. A tál tetejét alufóliával lefedem, 190 fokos sütőben 20 percig sütöm. Eltávolítom a fóliát, megszórom parmezánnal, még 10 percig sütöm. Ezalatt a parmezán megpirul, az étel a szósz nagy részét magába szívja.

Megjegyzés

A híres toszkán parmezános padlizsánt sokféleképpen készítik, gyakran nagyon olajos. A light elnevezés arra utal, hogy nem sütöm ki olajban a padlizsánokat, hanem a sütőben, töredék olaj felhasználásával készítem elő, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne nagyon finom, puha, szinte krémes a végeredmény. :) A paradicsomszósznak elég fűszeresenk kell lennie, mert a padlizsánokat alig fűszerezem. Ez a szósz valószínűleg több lesz, mint amennyi az ételhez szükséges, de hűtőben 2-3 napig is tárolható, tésztaételekhez kiváló. Érdemes magas peremű sütőedényt válsztani, mert sülés közben kicsit megnő a mennyisége, s hajlamos kifröcskölni, ezért is kell lefedni a sütés elején. Ez az étel melegen, langyosan, hidegen egyaránt fenséges. Kicsit időigényes, de megéri a fáradozást! A tetejére lehet még friss bazsalikomot szórni, mikor már elkészült. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss