Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elhunyt a 30 napig mekis kaján élő férfi, a kovászos kenyerek pedig eltűnhetnek a polcokról

A múlt héten egy sajnálatos haláleset, a kovászos kenyerek eltűnésének, és új Lidl-ös jelölések feltűnésének híre mozgatta leginkább a Mindmegette olvasóit, de sokan keresték a legfinomabb eperlekvár receptet, amiből épp összeállítottunk egy csokorra valót!

Ezek voltak a legjobban kattintott cikkeink a múlt héten!

ELHUNYT A FÉRFI, AKI 30 NAPIG CSAK MEKIT EVETT

Emlékszel még Morgan Spurlockra? A férfi húsz évvel ezelőtt a Super Size Me című dokumentumfilmjével vált ismertté, aki ezzel próbálta felhívni a nézők figyelmét arra, hogy milyen veszélyei vannak a gyorséttermi ételeknek. Azonban most rendkívül tragikus hír érkezett róla, ugyanis az 53 éves amerikai dokumentumfilm-rendező és televíziós producer rák betegségben szenvedett, de nem bírta tovább a küzdelmet, pár nappal ezelőtt elhunyt. Spurlock a „Super Size Me” című dokumentumfilmjével lett világhírű, amelyben 30 napon keresztül kizárólag a McDonald’s-ban kapható ételeket fogyasztotta. A kísérlet során nem utasíthatta vissza a szuperméretű menüket sem, emellett kevesebbet sportolt, hogy életmódja minél inkább hasonlítson egy átlagos amerikaiéhoz. A 30 napos eszetlen étkezésnek meg lett az eredménye: Spurlock 25 kilót hízott, depressziós lett, valamint májműködési zavarai lettek - viszont a „Super Size Me” 22 millió dollár bevételt hozott a globális mozipénztáraknál, illetve a film hatására a McDonald's időszakosan megszüntette a „szuper méretű” opcióját, Spurlock pedig Oscar-díjat kapott a legjobb dokumentumfilm kategóriában.


VÉGE A VITÁNAK: TILTÓLISTÁS ÉDESSÉGEK TÉRNEK VISSZA A LIDLBE

Remek hír érkezett azok számára, akik szeretik a gumicukrot, ugyanis egy elhúzódó vita után végre megegyezett egymással a Lidl és a Haribo, így a német diszkontlánc ismét visszahozhatja kínálatába az édességgyártó termékeit. A Lebensmittel Zeitung, a német kereskedelmi magazin cikkéből kiderül, hogy a gyümölcsös gumicukrokat és rágógumikat forgalmazó Haribo, több mint egyéves szünet után ismét nyitott a Lidl felé. Az édességgyártó cég tavaly áprilisban szüntette meg a beszállítást, amit akkor beszerzésekkel összefüggő konfliktusokkal magyaráztak. A vásárlók, és persze a német diszkontlánc legnagyobb örömére a vita mára lezárult, és ismét kaphatóak lesznek az eddig tiltólistás édességek.

ELTŰNHETNEK A KOVÁSZOS KENYEREK A HAZAI BOLTOKBÓL

A kenyerek közül is a legkedveltebb a kovászos, melynek élettani hatása, az emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonsága is kiemelkedő, sokan csak ezt fogyasztják, mert ettől nincs hasi diszkomfortérzetük. A boltokban kapható sokféle kovászos kenyér azonban csak névleg az, aminek hirdeti magát. A nagyüzemi kovászos kenyerek között található olyan, melyek élesztővel készülnek, de mivel került a tésztájukba egy kis mennyiségű kovász, így viselhetik ezt a jelzőt. Ám egy új, nemrégiben elfogadott Magyar Élelmiszerkönyvi módosítás értelmében a jövőben már nem lehet minden olyan pékárut kovászos jelzővel illetni, melyet döntően élesztővel, nagyon rövid idő alatt kelesztettek. Ez pedig azzal is járhat, hogy sok, ma kovászosként ismert kenyérnek megváltozhat a neve és a csomagolása. 

 

Apró, ám annál hasznosabb újítást vezetett be a Lidl

A kötelező üvegvisszaváltási rendszer idén év elején indult, ám sokáig nem kerültek a boltok polcaira olyan termékek, melyek csomagolása visszaváltható lett volna. Az új rendszer szerint betétdíjas italcsomagolások közül az elsők tavasszal jelentek meg, és nemrég az egyik legnagyobb hazai italgyártó, a Szentkirályi is elkezdte bevezetni az újfajta csomagolását, mely érinti az ásványvíz mellett többek között a Pepsi termékeit is. Mivel még nem mindegyik termék betétdíjas - a gyártók a teljes átállásra júliusig kaptak haladékot -  a boltok igyekeznek felhívni a vásárlók figyelmét, melyek azok, melyekért 50 forinttal többet kell fizetni. A boltokban található árcédulákon is feltüntetik a visszaváltós emblémát, a Lidl pedig mostantól az akciós újságjában is elhelyezi a logót  azon termékek mellé, melyek ezentúl betétdíjasak. Ez egy fontos újítás és plusz információ, ami segíti a vásárlókat.

Érik az eper, így egyre jobb áron juthatunk hozzá nagy mennyiségű, jó minőségű, mézédes gyümölcshöz. Mivel a szezon nem túl hosszú, érdemes résen lenni, és nagyobb tételben bevásárolni belőle, hogy dzsem és lekvár formájában minél többet konzerválhassunk belőle - íme a 9 legjobb recept! 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss