Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Méhecske sütemény

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztalapokhoz:
  • 70 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 dl méz
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 10 dkg gríz
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 rúd vanília
  • Valamint:
  • 1 kis üveg lekvár
  • A tetejére:
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a vajat, a mézet és a cukrot lábosban addig melegítjük, amíg minden elolvad. Kissé kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a sütőport, és mixerrel habosra keverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, majd amikor a mixer már nehezen keveri, a masszát deszkára borítjuk, és tovább gyúrjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyitől puha, rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapunk.

4 darabra osztjuk és vékonyra nyújtjuk, 27X38-as sütőpapírra helyezzük, tepsi fenekére csúsztatjuk, és előmelegített sütőben, 180 C fokon 5 perc alatt egyenként megsütjük. Vigyázat, nagyon hamar megég!

A lapok kihűlés után törékenyek, vigyázva dolgozzunk velük.

A krémhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és hüvelyét is, forralás után legalább 20 percet pihenni hagyjuk. Ez idő alatt a vaníliahüvely átadja aromáját a tejnek.

Újraforralás után folytonosan kevergetve hozzáadjuk a grízt, és besűrítjük.

Közben a vajat habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt, és egynemű, finom krémet kavarunk belőle.

A süteményt összeállítjuk: az alsó lapra rákenjük a krém felét, ráhelyezünk egy másik lapot, megkenjük a lekvárral, ismét lap, maradék krém, majd utolsó lap következik.

Másnapig hűtőben puhítjuk, felvágás előtt megszórjuk porcukorral.

Megjegyzés

Jobb, ha legalább 24 órát hagyjuk puhulni, laktató, kiadós, nem drága sütemény. - sildiko2

Ezek is érdekelhetnek

Friss