Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megvéd a fokhagyma és a kézfertőtlenítő? Tények és mítoszok a koronavírusról

default user icon
MME
Közel 2 hónap alatt 80 ezer ember fertőződött meg és 2700 hunyt el a koronavírus okozta felső légúti megbetegedésben, tüdőgyulladásban. A Kínából kiinduló vírus már 30 országban jelent meg. El lehet-e kerülni a koronavírust? Megöli-e a vírust a kézfertőtlenítő, fokhagyma, kézszárító?

A világot egyre nagyobb rettegésbe tartja a koronavírus. A COVID-19 koronavírus-járvány 2019. december 12-én Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban jelent meg először. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 5-én kapott értesítést Vuhanból ismeretlen okú tüdőgyulladásos betegek csoportjáról. Az azóta eltelt időszakban Kínán kívül már 29 országban megjelent a vírus. A február 26-i adatok szerint két magyar külföldön megfertőződött, de idehaza nem regisztráltak még beteget, ám kicsi az esélye annak, hogy elkerülje Magyarországot a koronavírus.

Az egészségügyben dolgozó szakemberek már a vírus megjelenése után felhívták a figyelmet a gyakori és alapos kézmosásra, a higiéniai szabályok fokozott betartására, valamint arra, hogy mellőzzük a nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztását. Ám lehet-e védekezni az emberről emberre terjedő vírus ellen?

A brit Daily Mail a WHO tájékoztatása alapján az alábbi mítoszokat próbálja eloszlatni a koronavírussal kapcsolatosan.

1. A kézszárítók megölik a koronavírust?

A kínai China Daily-ben jelent meg egy olyan cikk, amely szerint, ha az ember 30 másodpercig a kézszárítók forró levegője alatt tartja a kezét, akkor a koronavírus elpusztul. A kézszárítók nem pusztítják el a vírusokat. A WHO arra figyelmezteti az embereket, hogy naponta többször alaposan mossanak kezet szappanos vízzel, vagy alkoholos fertőtlenítőkkel.

2. Az UV lámpák fertőtlenítik a bőrt?

Az UV lámpák, amelyek ultraibolya sugarakat juttatnak a bőrbe, nem sterilizálnak, ugyanakkor bőrirritációt okozhatnak - figyelmeztet a WHO.

3. Fokhagymával a koronavírus ellen?

A fokhagymát a WHO is az egyik legegészségesebb élelmiszernek tartja számos jótékony hatása miatt. A fokhagyma kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladáscsökkentésre, ám arra nincs bizonyíték, hogy fogyasztásával védekezhetünk a vírus ellen. Ezt a kérdést a nemzetközi szervezet azért tisztázta, mert egy közösségi oldalon megjelent egy olyan poszt, amiben valaki azt állította, a fokhagymával gyógyította a koronavírust.

4. Kenjünk szezámolajat a bőrre?

Szintén felütötte a fejét egy olyan házi praktika, amely szerint, ha szezámolajat dörzsölünk a bőrbe, azzal megakadályozzuk, hogy a vírus bejusson a testünkbe. A WHO ezt is határozottan cáfolta. 

5. Az alkohol és a klór vajon vírusölő?

Amint bekerül a COVID-19 az emberi szervezetbe, az alkohol vagy klór tartalmú fertőtlenítőszerek permetezése a bőrre, mit sem ér. Léteznek olyan erős klóralapú fertőtlenítőszerek, amelyek külső felületen elppusztíthatják a koronavírust is, de ezeket nem szabad bőrön használni, mert veszélyesek. Szintén nem szabad ezeket belélegezni sem, mert károsítják a nyálkahártyát.

6. A hőkamerák érzékelik a betegséget?

Hőkamerákat világszerte használnak a reptereken, vasútállomásokon. A lázat felismeri a kamera, a fertőzést viszont nem. A koronavírus lappangási ideje 2-10 nap, ám van olyan beteg, akinél 14 nap múlva jelentkeztek az első tünetek. 

7. Fertőznek a Kínából érkező csomagok?

A WHO szakemberei szerint nyugodtan rendelhetünk Kínából csomagot. Az elemzések azt mutatják,  hogy a koronavírusok nem élnek túl sokáig a tárgyakon, különösen repülőutakon. A szervezet szerint semmi nem utal arra, hogy a koronavírus postai úton, csomagszállítás miatt terjedt volna el a világban.

9 TIPP A VÍRUSOK ELLEN: ÍGY NE ROBBANJ LE TÉLEN! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss