Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik lesz Magyarország cukormentes tortája? Íme az 5 döntős

default user icon
MME
Különleges ízekkel lepték meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben induló cukrászok a zsűrit. A döntőbe 5 torta került, melyek közül a zsűri júniusban választja ki a verseny 2018-as győztesét.

Petrezselyem, hársfavirág, gyömbér, többek között ilyen alapanyagokból is készítettek tortákat, azok a cukrászok, akik desszertjükkel pályáztak Magyarország Cukormentes Tortája címre. A zsűri, amelynek tagja Erős Antónia és Vadon Jani is, ugyanakkor találkozott a  már jól ismert alkotóelemekkel is, mint a piros gyümölcsök, a csonthéjasok, a túró vagy a kávé. A zsűri leginkább a kreatív megoldásokat és a harmonikus ízeket értékelte a legjobbak kiválasztásakor. 

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

Az elődöntőben sorra érkeztek az idei remekművek Bechmann György zsűrielnök és a zsűritagok elé. A döntnököknek tetszettek a hagyományos ízek - málna, körte, cseresznye, szilva, túró, mogyoró –, de értékelték az újdonságokat is. Akadt olyan versenyző, aki petrezselyemmel fűszerezett citrommal, más csipkebogyó és hársfavirág párosítással, vagy éppen a kávé és a szilvalekvár fúziójával okozott felejthetetlen pillanatokat.

A bírálatnál a fő hangsúly az ízen, a küllemen, az összetételen, az újszerűségen volt. De a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is fontos szempontot jelentett, hogy a kiválasztott édességek mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak akár cukorbetegek is.

A hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok. 

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták kerültek:

Meggyes-túróhabos – Nándori Cukrászda, Budapest
Csipkerózsa – Édességlabor, Budapest
Habos feketecseresznye - Nándori Cukrászda, Budapest
Meggyes felhőtorta - Suhajda Cukrászda, Budaörs
Szőke szilva - Édességlabor, Budapest

A 2018-as győztes kreációt a nyár elején választja ki a zsűri. A Magyarország Cukormentes Tortája és a Magyarország Tortája verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

EZ LEHET AZ ORSZÁG TORTÁJA - ÍME A 6 DÖNTŐS >>> 

ÍME AZ ORSZÁG TORTÁJA! A BALATONI HABOS MOGYORÓ LETT A GYŐZTES 2017-BEN >>> 

ŐSZI ÍZHARMÓNIA - DÍJNYERTES CUKORMENTES TORTA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss