Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Napokon belül megváltozik a kenyér és sok pékáru íze

default user icon
MME
Az emberek egészségének védelme érdekében van szükség a kenyér és egyéb pékáruk összetevőinek megváltoztatására.

Nem újkeletű, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csökkenteni szeretné az egyes emberek napi sóbevitelét. Habár a szervezetünknek szüksége van erre az ásványi anyagra, a túlzott fogyasztása káros hatással lehet az egészségre. Sót pedig nem csak úgy vihetünk be, ha direktben elfogyasztjuk. Rengeteg termék tartalmaz rejtett sókat, ilyenek a szalámik, felvágottak, sajtok, a nassolnivalók és a pékáruk is.

Ennek a törekvésnek a része az a szabályozási sorozat, mely az utóbbi években jellemző Franciaországra. A francia pékségeknek eddig arra kellett ügyelniük, hogy a hagyományos és különleges kenyerek, pékáruk esetében a maximális sótartalom ne haladja meg a 1,5 grammot 100 grammonként. Ezt azonban október 1-jével felülírják, és egy-két tizeddel csökkentik a maximálisan engedélyezett só mennyiségét.

A hagyományos kenyerek esetében 1,4 gramm/100 g, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett.

Azt nem tudni, hogy ez a változtatás hogyan befolyásolja majd a pékáruk, köztük a rendkívül népszerű bagettek ízét, a pékeknek azonban át kell dolgozniuk a receptúrákat, ugyanis már egy kis változtatás is problémákat okozhat a kis- és nagyüzemi gyártás során. A francia hatóságok azt ígérik, ellenőrizni fogják, hogy a pékek betartják-e az új szabályozást – olvasható a bfmtv.com oldalon.

Érinti-e a változás a magyar kenyereket?

Több hazai cég is forgalmaz olyan elősütött, fagyasztott francia pékárukat, melyeket érinthet a most bevezetett szabályozás, illetve előfordulhat, hogy egyes diszkontláncok pékségeiben is polcokra kerülhetnek Franciaországban előállított kenyerek, bagettek, péksütemények.

Mennyi az egészséges napi sóbevitel?

A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss