Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megújulás kívül-belül: 10 tipp, amitől tuti, hogy formába jössz

default user icon
MME
Az előző év egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy bizonyos eseményekre nincs semmilyen ráhatásunk. Ám egyvalamin minden élethelyzetben tudunk változtatni, ez pedig nem más, mint a hozzáállásunk.

Az első lépés legyen az, hogy sziklaszilárdan elhatározod: ez az év csak azért is jobb lesz, mint a tavalyi volt! És ezzel már el is indultál az életmódváltó program rögös útján! Közben biztosan lesznek jobb és rosszabb napok, de ha nem görcsölsz rá, és apró lépésenként viszed véghez a változást, meglátod, sikerülni fog!

1. Ingyenes tornavideók a neten

Jelenleg az edzőtermek és az uszodák is zárva vannak, így kézenfekvő megoldás lehet, ha az otthoni edzésekre fókuszálsz. Így nemcsak kényelmesebben igazíthatod az időbeosztásához a sportolás idejét, hanem még pénzt is spórolhatsz vele. A legtöbb torna- vagy jógavideóhoz semmilyen eszköz nem szükséges. Legyél kezdő, vagy haladó, biztosan megtalálod a számodra megfelelő szintű edzésprogramot.

2. Újítsd meg az éléskamrádat!

A legfontosabb, hogy legyél türelmes önmagaddal, és felejtsd el a drasztikus, azonnali változás vágyát. Ne dobálj ki mindent azonnal! Elég, ha egyesével, termékenként cseréled le a nem túl egészséges alapanyagokat! Például a szénsavas üdítők helyett vízzel, a zsíros tejtermékek helyett azok zsírszegény változataival töltsd fel a kamrát, illetve a hűtőt.

3. A változás belülről indul

Az életmódváltás nemcsak a sportolási és táplálkozási szokások megújítását jelenti. Beletartozik az is, hogy rendet raksz a lelkedben, illetve magad körül. Sajnos az elmúlt időszak nagyon nehéz volt mindenki számára. Vannak, akiket ha fizikailag szerencsére nem is, de mentálisan szinte teljesen leterített a vírus. Nem egyszerű újra talpra állni, az elhatározás azonban, hogy sikerülni fog, remek alap az új életmódhoz. Ennek pedig egyetlen módja van, ha hiszünk magunkban, és szeretettel, pozitív hozzáállással küzded le az eléd gördülő akadályokat.

4. Selejtezz!

Mindenki hajlamos felhalmozni olyan tárgyakat, ruhákat, amikre egyáltalán nincs szüksége. Az alapos rendrakás és szelektálás során nemcsak kalóriákat égetsz el, hanem akár pluszpénzre is szert tehetsz, hiszen a feleslegessé vált, vagy megunt holmikat eladhatod például a közösségi oldalak piacterein. Meglátod, a rendezett, tiszta környezet a kedélyállapotodra is pozitívan hat!

5. Új hobbi, több öröm

Manapság megint divatba jöttek az olyan kreatív elfoglaltságok, mint a kötés, a horgolás vagy a hímzés. Ezek nem csupán a kézügyességet fejlesztik, mialatt az aprólékos mozdulatokra koncentrálsz, hanem fejben is teljesen „kikapcsolhatsz”. Ugyanilyen hatású a festészet: az önkifejezését erősítése mellett az alkotás örömével is meglepheted magad általa.

6. Jutalmazd magad!

Miután tisztáztad magaddal, hogy az idei életmódváltó programodban mire fókuszálsz (fogyókúra, több sport, lelki problémák megoldása stb.), az első nap és a kitűzött céldátum elérése közé iktass be apró mérföldköveket. Amikor ezeket teljesítette, mindig lepd meg magad egy kis aprósággal, vagy egy kellemes élménnyel!

7. Okos vásárlás

Minden vásárlást tervezz meg tudatosan. Emellett, bár igaz, hogy az is mozgásnak – és mostanában bizony programnak – számít, ha leszaladsz a boltba, ne ess abba a hibába, hogy éhesen vásárolgatsz! Mindig írj bevásárlólistát, és tartsd is magad hozzá, vagy ami talán még jobb: kezdj el online vásárolni. Egy webshopban mégiscsak nehezebb elcsábulni.

8. Aludj eleget!

Figyelj oda a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra! Tudjuk, könnyű ezt mondani, ám most már kutatások is bizonyítják, hogy a pandémia hatására bizony jelentősen megnőtt a szorongásos alvászavarral küzdők száma. Márpedig ha folyton fáradt és kimerült vagy, annak az immunrendszered látja kárát. Nem beszélve arról, hogy az alváshiány a ghrelin, azaz az „éhséghormon” szintjének megemelkedéséhez, így pedig idővel túlsúlyhoz vezet. Sokat jelenthet, ha lefekvés előtt legalább egy órával alaposan kiszellőztetsz, és ilyenkor már nem tévézel, számítógépezel, és nem nyomkodod a telefonod sem. Helyette inkább olvass el pár oldalt egy jó könyvből!

9. Nevetettél ma már?

Mostanában lehet, hogy ez a legnehezebb, holott ez az egyik legjobb orvosság a rossz közérzetre és a gondterheltségre. Nemcsak segít megkönnyebbülni, hanem egy jó poéntól képes leszel akár egész napra vidám hangulatba kerülni.

10. Figyeljen oda az emberi kapcsolataira!

Sajnos a személyes, főleg az idősebb családtagokkal való találkozást még mindig jobb hanyagolni, a webkamerás, csetprogramos beszélgetések azonban bármikor kivitelezhetőek. Bár a hús-vér együttléteket nem pótolják, meglátod, milyen nagyszerű móka lesz az online borozás, kávézás vagy szülinapozás is!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss