Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyar kutatók bizonyítják: Aki kávézik, az tovább él

default user icon
MME
Igen kedvezően hat a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is napi egy-három csésze kávé elfogyasztása – írja a Semmelweis Médiasarok. A SOTE a Queen Mary Egyetemmel közösen végzett kutatásának eredményét az elmúlt hetekben hozták nyilvánosságra a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban.

A SOTE kutatócsoportja a brit UK Biobank adatbázisa alapján 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben – írja a lap. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat - mint például a dohányzás, fizikai aktivitás mértéke - egy részletes kérdőív segítségével térképezték fel úgy, hogy az esetleges kardiovaszkuláris kockázati tényezőkről sem feledkeztek meg.

Három csoportra sorolták a 11 évig tartó vizsgálat résztvevőit:

  • kávét nem fogyasztók (0 csésze/nap; 22,1%),
  • kávét mérsékelten (0,5-3,0 csésze/nap; 58,4%)
  • kávét jelentős mennyiségben (>3,0 csésze/nap; 19,5%)

- Az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávétmagyarázta a kutatás eredményeit dr. Simon Judit, a tanulmány első szerzője, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója.

Persze az sem mindegy, hogy milyen típusú, illetve minőségű kávét iszunk. Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa rámutatott, hogy a résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen. Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak összefüggést, ugyanezt már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő – írja a Semmelweis Médiasarok. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek